Data publicării:

Maia Sandu: Republica Moldova nu dorește o scurtătură spre UE

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Politica
WhatsApp
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova dorește o aderare la Uniunea Europeană la care să urmeze toți pașii. 

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că ţara sa nu urmăreşte să adere la Uniunea Europeană pe "scurtătură", transmite Reuters, citat Agerpres.

La forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, Sandu a arătat că simpla acordare a statutului de candidată nu înseamnă acceptarea Republicii Moldova în UE. "Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs", a adăugat ea.

Republica Moldova şi-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, apreciază Reuters, observând că şi Georgia şi Ucraina au făcut demersuri similiare. Separatiştii din Transnistria au acuzat Kievul de presupuse atacuri armate, explozii şi incursiuni peste frontieră.

Șansă ”istorică” pentru Republica Moldova

Şefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, afirmase săptămâna trecută că există o şansă "istorică" de aderare la Uniunea Europeană şi niciun proiect care să apropie Republica Moldova de UE nu trebuie să ia locul drumului către statutul de membru cu drepturi depline.

Preşedinta Maia Sandu i-a informat vineri pe participanţii la conferinţa din Slovacia că în Republica Moldova are loc o reformă a justiţiei şi o luptă împotriva corupţiei, iar primirea ţării în UE ar putea contribui la consolidarea democraţiei.

"Rămânerea în această regiune tampon, în această zonă gri, este o veste foarte rea pentru noi. De aceea încercăm să obţinem de la UE un semnal pozitiv", a mai spus ea.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a demisionat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, anunță serviciul de presă al Legislativului.

„În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cerere.

Cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului.

Alexandru Esaulenco s-a născut la 23 septembrie 1977, în orașul Chișinău, Republica Moldova. În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea Drept penal. 

În perioada 1999 – 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începînd cu luna noiembrie 2018.

A fost numit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova la 25 iunie 2019. La 16 martie 2020, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1511 i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii. 

Maia Sandu: R. Moldova trebuie să-şi consolideze sectorul apărării, dar nu a discutat cu NATO despre livrarea de armament

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat vineri neutralitatea ţării, aşa cum prevede Constituţia, dar a subliniat că sectorul apărării este destul de slab şi trebuie consolidat, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel