Maia Sandu: Nu există un pericol iminent de invazie militară în Republica Moldova / Ce spune despre neutralitatea țării
Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu se află într-un pericol de invazie din partea Federației Ruse.
Luni, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat un plan al Federației Ruse de a înlătura puterea constituțională de la Chișinău.
„Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice“, a spus, printre altele, Maia Sandu.
Într-un interviu acordat TVR, președintele Republicii Moldova a venit cu clarificări și a spus că Republica Moldova nu se află în pericolul de a fi invadată militar de Federația Rusă. Maia Sandu a precizat că acest lucru se datorează Ucrainei, care luptă pentru libertatea sa și libertatea Republicii Moldova, conform Deschide.
„Pentru moment, nu există un pericol iminent de invazie militară în Republica Moldova, se datorează că Ucraina luptă pentru libertatea sa și pentru libertate noastră. Atât timp cât Ucraina ține departe trupele rusești, atât timp suntem în siguranță”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Dincolo de alb și negru” de la TVR.
Nu se pune problema renunțării la neutralitate
Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre neutralitatea statului:
„Este promovată dezinformarea, orice încercare de a consolida situația de apărare este prezentată ca un pericol de a atrage Republica Moldova în război. (...) Nu se pune problema renunțării la neutralitate acum pentru că neutralitatea este o prevedere în Constituție și sondajele arată că majoritatea cetățenilor spun că neutralitatea trebuie păstrată, noi respectăm opinia cetățenilor, dar trebuie să combatem acest falsuri”, a declarat Maia Sandu.
Referindu-se la situația politică din Republica Moldova, președintele a ținut să precizeze că schimbarea guvernului în niciun caz nu poate fi interpretată drept criză politică sau instabilitate. Remanierile guvernamentale, potrivit Maiei Sandu, reprezintă o continuitate a politicilor de reformare, modernizare și integrare europeană a R.Moldova.
„Nu este instabilitate politică, guvernul va fi învestit mâine să continue reformele ca R.Moldova să avanseze pe calea integrării europene, se va concentra pe securitatea țării și securitatea cetățenilor, creșterea economică. Suntem afectați de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu există criză politică la Chișinău, există continuitate și nu trebuie să existe griji în acest sens”, a mai spus Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News