Maia Sandu, mulțumiri pentru Iohannis, după implicarea în criza din Republica Moldova
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat și pentru implicarea în soluționarea crizei politice actuale din Republica Moldova.
Maia Sandu a salutat apelul făcut de Iohannis către liderii Uniunii Europene pentru soluționarea urgentă a crizei politice din Republica Moldova.
„Guvernul pro-european învestit la Chișinău de către o majoritate parlamentară legal constituită, în virtutea aspirațiilor noastre europene și a loialității față de statul de drept și interesele cetățenilor, își afirmă adeziunea fermă față de valorile democratice și obiectivul de a asigura pacea și stabilitatea în Republica Moldova și în regiune. Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar în Parlament, după ce vor fi deblocate instituțiile guvernului și vor fi înlăturați oamenii agresivi care împiedică accesul și funcționarea administrației învestite de Parlament în mod democratic", a transmis Maia Sandu prin intermediul unei postări pe Facebook.
„Am deplină încredere și convingere că domnul Președinte Iohannis sprijină aceleași deziderate și va susține în continuare aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova", a adăugat Maia Sandu.
Iohannis, scrisoare către Tusk și Juncker
Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în care le solicită soluții pentru a pune capăt crizei constituționale și politice din Republica Moldova.
„Fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene. România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova", se arată în scrisoarea președintelui Klaus Iohannis trimisă liderilor UE.
Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
Vezi și: Procuror, eliberat din funcție. Decret semnat de Klaus Iohannis
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News