Maia Sandu întâmpină PROBLEME în politica de la Chișinău. Vlășceanu: „E între Scila și Caribda“
Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu.
Într-o postare pe Facebook, analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit despre problemele pe care le întâmpină proaspătul președinte al Republicii Moldova:
„Maia Sandu între Scila și Caribda
Alegerile parlamentare din 24.02.2019 au creat un parlament tripartit, însă orice formă de alianță guvernamentală reprezenta o formulă toxică, iar acest lucru s-a dovedit după ruperea alianței PAS-PPDA-PSRM. La ora actuală, nu mai există aceeași configurație ca în februarie datorită migrației politice: PDM a pierdut deputați în favoarea Pro Moldova & Shor.
Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale pe baza unui vot negativ, bazat pe lipsa guvernării eficiente a Guvernului Chicu/Dodon, pe fondul crizei duble sanitaro-economice și a investigației Rise “Kremlinovici”, la care se adaugă infatuarea lui Dodon. La acest moment, Maia Sandu are un capital electoral foarte mare, pe care dorește să-l transpună în mandate parlamentare și să revină la guvernare. Scopul PAS este să înlocuiască PLDM-ul și să aibă aceeași forță prin 30+ mandate în Parlament.
Chicu și-a dat demisia, Dodon și Maia Sandu și-au anunțat susținerea pentru anticipate, însă singurele partide cu adevărat dornice sunt PAS și Partidul Nostru/Usatîi deoarece câștigă electoral, iar restul vor pierde voturi, mandate și unii nu vor face pragul electoral. Aici, Dodon este în poziția de a pierde și mai mult politic deoarece el va deschide lista celor 101 candidați PSRM, fiind revenit în funcția de președinte al partidului. Astfel, se va relua bătălia de la prezidențiale și Maia Sandu își va putea transfera capitalul politic către PAS. Însă și Dodon poate “ocoli” acest lucru prin reactivarea lui Ion Ceban, primarul Chișinăului, care să-și asume rolul de lider în campanie, dar depinde și de cerințele Moscovei.
Pe scurt, Parlamentul, pe baza majorității PSRM-Shor, va vota și un guvern minoritar al Maiei Sandu, pentru a se menține actuala configurație parlamentară, chiar dacă este una nefuncțională. “Între Scila și Caribda”, pentru Maia Sandu, înseamnă asumarea guvernării printr-un guvern minoritar si declanșarea anticipatelor, iar ulterior o alianța cu PSRM / Shor / Usatîi pentru un nou guvern.
Negocierile nu se vor purta între actorii de la Chișinău, ci între ambasadele și capitalele ruso-germane, între Mutti și Tătuc, exact ca-n 2019.“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News