Maia Sandu insinuează scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR” din Republica Moldova: Dacă se finanțează din bani murdari, acesta nu este un partid politic
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avut o reacție la anunțul ministrului Justiției, care vrea să sesizeze Curtea Constituțională privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, vine cu o reacție la anunțul făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, privind elaborarea unei sesizări la adresa Curții Constituționale ce ține de scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. Potrivit șefului statului, dacă Executivul are suficiente argumente, atunci ar trebui să sesizeze Înalta Curte.

„Domnul ministru (Sergiu Litvinenco – ministrul Justiției – nota red.) este cel care poate să discute la acest subiect. Dacă Guvernul crede că există suficiente argumente, să meargă la Curtea Constituțională, care-și va spune punctul de vedere. Eu pot să spun ceea ce am spus de foarte mulți ani. Un partid politic este acel care se finanțează transparent și corect. Dacă se finanțează din bani murdari, în mod ilegal, aceasta înseamnă corupție, nu este un partid politic. Noi trebuie să insistăm așa încât toate partidele politice să respecte legea privind finanțarea partidelor politice”, a precizat Sandu.

Amintim că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că ar exista suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”. Potrivit demnitarului, Legea supremă prevede expres că „partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”, conform Deschide.

Ursula von der Leyen va merge în vizită la Chișinău: Sprijin suplimentar pentru nevoile energetice ale R. Moldova

Președinta Comisiei Europene a anunțat că va efectua, la mijlocul săptămânii în curs, o vizită la Chișinău, unde se va întâlni cu președinta Maia Sandu. Deplasarea are loc pe fondul unei discuții telefonice, duminică, cu șefa statului moldovean pe tema situației energetice grave din Republica Moldova.

Potrivit unui mesaj pe Twitter, Comisia Europeană lucrează deja la măsuri de sprijin adiționale pentru nevoile energetice ale Republicii Moldova.

”O conversație bună cu președintele Maia Sandu. Am discutat despre situația energetică gravă din Moldova. Lucrăm la sprijin suplimentar pentru a ajuta Moldova cu nevoile sale imediate de gaz și electricitate. Aștept cu nerăbdare să o întâlnesc pe Maia Sandu când voi vizita Moldova la mijlocul săptămânii”, a afirmat șefa Comisiei Europene (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel