Maia Sandu, după întâlnirea cu omul lui Putin: Avem o agendă plină cu Federația Rusă
Șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chișinău.
După întâlnirea cu Dmitrii Kozak, șeful-adjunct al administrației președintelui de la Kremlin, Maia Sandu a oferit, într-o postare pe Facebook, câteva detalii despre temele discutate cu acesta:
„Am avut astăzi o întrevedere cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova. La întrevedere au fost prezenți Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare, si alți membri ai Guvernului. Am reiterat poziția noastră în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova.
Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră.Am abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute.
Avem o agendă plină cu Federația Rusă și multe subiecte de interes comun pentru statele și pentru cetățenii noștri. Am discutat despre ele astăzi și suntem pregătiți să le abordăm pe larg, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale. Am apreciat deschiderea părții ruse în acest sens, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului dintre țările noastre.“, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Dmitrii Kozak, declarații la Chișinău
În același timp, Kozak a făcut la rândul lui câteva declarații despre relația Republica Moldova-Federația Rusă
„E nevoie de dialog. Nimeni nu trebuie să facă daruri nimănui, dar nici să limiteze pe nimeni”, a precizat acesta
„După ce s-a format noul Guvern, a apărut o oarecare stabilitate, ne-am înțeles să discutăm despre chestiunile care există pe agenda bilaterală. Discuția a fost foarte constructivă, în plan binevoitor, ne-am înțeles să colaborăm și să stabilim un dialog în privința chestiunilor care îi preocupă pe cetățenii Republicii Moldova și pe cetățenii Federației Ruse”, a spus Kozak, menționând diferendul transnistrean, exporturile, gazele.
Întrebat dacă urmează să aibă loc o întâlnire între Vladimir Putin și Maia Sandu, emisarul rus a declarat: „Dacă vom ajunge la un consens în privința chestiunilor pe care le-am enumerat, neapărat va avea loc o asemenea întâlnire”.
„Rusia e gata să ajute Moldova, dar doar în condiții reciproc avantajoase, nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse. Există posibilități enorme de a ajunge la un consens. Eu asta am văzut astăzi”, a mai menționat Kozak, în altă ordine de idei.
Referitor la poziția Kremlinului față de eșecul socialiștilor la alegerile parlamentare din 11 iulie, Kozak a zis: „Eu în această clădire, în iunie 2019, am spus că noi vom fi de acord cu orice alegere a poporului moldovenesc. Noi respectăm alegerea poporului și suntem gata să colaborăm cu guvernarea legitim aleasă”.
Întrebat cum vede soluționarea conflictului transnistrean, Kozak a punctat: „În niciun fel. E chestiunea voastră internă”, scrie Jurnal.md.
Kozak, omul care a vrut să federalizeze Republica Moldova
Numele lui Kozak este foarte cunoscut la Chișinău datorită celebrului „memorandum Kozak”, la care a lucrat în 2003 chiar actualul vicepremier rus și care a fost foarte aproape de a fi acceptat de Chișinău. Numit după inițiatorul său Dmitry Kozak, a fost o propunere din 2003 ce viza o soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din regiunea transnistreană, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani (până în 2023)
În memorandum se propunea între altele crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională. Toate legile trebuiau însă consimțite de senat, a cărui repartizare era disproporționată în raport repartizarea populației pe teritorii: 13 senatori aleși de camera inferioară federală, 9 de Transnistria și 4 de Găgăuzia. Conform recensământului din 2004, în Transnistria locuiesc 14% din populația republicii, iar în Găgăuzia mai puțin de 4% (citește mai mult AICI).
Ședință comună între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova
Guvernul condus de premierul Florin Cîțu va avea o ședință comună cu proaspătul Guvern al Republicii Moldova. Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică cu primul ministru al României, potrivit unui comunicat emis de autoritățile din Republica Moldova:
„Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică, în această seară, cu premierul României, Florin Cîțu. Natalia Gavrilița i-a mulțumit omologului său pentru mesajul de felicitare și de susținere exprimat în ziua învestirii noului Guvern.
Totodată, Natalia Gavrilița a mulțumit guvernului României pentru suportul acordat Republicii Moldova, inclusiv pentru donațiile de motorină, vaccinuri anti-COVID, echipamente dar, mai ales, pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.“, precizează comunicatul (vezi AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News