Data publicării:

Maia Sandu a solicitat retragerea trupelor ruse din Transnistria

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Maia Sandu a solicitat retragerea trupelor ruse din Transnistria / Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Maia Sandu a solicitat retragerea trupelor ruse din Transnistria / Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova a cerut Federației Ruse să-și retragă trupele din Transnistria și să evacueze armamentul deosebit de periculos de la Cobasna.

Președintele Maia Sandu susține că este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit șefului statului, este nevoie de un plan concret cu privire la procesul de reintegrare, cu obiective foarte clare. La fel, Maia Sandu a insistat pe retragerea trupelor ruse, dar și evacuarea armamentului din Cobasna.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Maia Sandu declarat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional: „Orice soluție trebuie să păstreze funcționalitatea statului Republica Moldova”.

Maia Sandu a cerut retragerea trupelor din Transnistria

Vorbind despre retragerea trupelor ruse, președintele a menționat că în perioada mandatului lui Igor Dodon, „nu s-a prea spus poziția oficială a Republicii Moldova și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

„Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei care, din păcate, nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur, pentru că pericolul este foarte mare”, a spus ea.

În ce privește formatul de negocieri „5+2”, Maia Sandu a menționat că este nevoie de o „abordare nouă”.

„Să nu ne preocupăm de rezolvarea a doar anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar. Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare... Noi avem nevoie de o strategie care să fie împărtășită la nivel de societate privind procesul de reintegrare și care sunt etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reintregirea țării și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a punctat ea, potrivit Deschide.

Directorul unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis

 

Aflat la conducerea liceului din 1992, pe parcursul a 29 de ani din cei 30 de existenţă a instituţiei, directorul se declară indignat de situaţie. 'Mi-am dedicat în întregime acestei şcoli, sufletul şi inima. N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon se poate doar să-ţi spună că azi este ultima zi de muncă', scrie Ioncev pe pagina sa de Facebook.

El regretă, de asemenea, că acest lucru se întâmplă cu puţin timp înainte ca liceul să marcheze 30 de ani de activitate şi într-o perioadă grea pentru el, respectiv la scurt timp după ce a învins COVID-19 şi după un accident rutier în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital.

Potrivit Ziarului Naţional din Chişinău, Liliana Pogolşa este o apropiată a lui Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău (MECC), Cristina Gonţa, a explicat, la solicitarea Ziarului de Gardă, că Ion Iovcev a fost demis din motiv că 'a atins vârsta de 70 de ani'. 'Conform Codului muncii, funcţia de director poate fi deţinută până la vârsta de 65 de ani. Dl. Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani', a specificat Gonţa (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel