Maia Sandu a plecat la Kiev
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Maia Sandu vrea armată modernă în Moldova: Dacă Rusia vine peste noi, trimitem armata să ne apere cu sapa? / Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Maia Sandu vrea armată modernă în Moldova: Dacă Rusia vine peste noi, trimitem armata să ne apere cu sapa? / Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se află într-o vizită de lucru la Kiev.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi, 27 iunie, într-o vizită de lucru la Kiev. Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, pe parcursul zilei, șefa statului va vizita localitățile Borodeanka, Bucea și Irpen.

La fel, Maia Sandu va avea o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De menționat că este prima vizită a președintelui R.Moldova în Ucraina de la începutul invaziei ruse în țara vecină, scrie Deschide.

Maia Sandu: Statutul de ţară candidată este "lumina de la capătul tunelului

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE) reprezintă "lumina de la capătul tunelului" şi un obiectiv pentru care instituţiile şi societatea ţării lucrează de ani de zile.

”Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare şi, mai important, ne dă speranţă. Suntem o ţară mică care va fi mai sigură în familia UE”, a declarat ea într-o conferinţă de presă privind decizia luată joi seara de Cei 27, potrivit Agerpres.

Statutul ”nu schimbă lucrurile peste noapte”

În discursul său, transmis în direct la televiziunea publică, Sandu a avertizat că statutul ”nu schimbă lucrurile peste noapte”, dar pentru moldoveni ”este o speranţă, lumina de la capătul tunelului”. ”Apartenenţa la UE înseamnă să faci parte din piaţa UE. Pentru cetăţeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor şi libertăţilor lor şi mai multe oportunităţi aici, acasă”.

Preşedinta a subliniat că bucuria pentru obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrită de criza majoră provocată de războiul din Ucraina

Potrivit acesteia, nu există niciun domeniu al vieţii sociale şi economice care să nu fie afectat de război, creşterea preţurilor la combustibil şi nu numai, toate au fost afectate în mod dramatic de război. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele cu care ne putem apăra împotriva lor sunt limitate.

Maia Sandu a subliniat că moldovenii ”s-au mobilizat în mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni”



Pe cetăţenii moldoveni îi aşteaptă ”o muncă grea şi îndelungată pentru a construi o Moldovă europeană”, iar autorităţile moldovene îşi vor asuma ”orice cost politic” pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens.

Acest statut este primul pas spre aderarea celor două ţări la UE, proces care ar putea fi reversibil în cazul în care acestea nu se conformează reformelor cerute de executivul comunitar în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel