Maia Morgenstern: Nu mă lansez în discursuri revanşarde - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române din Capitală, au vorbit în interviul pentru DC News şi despre antisemitism, dar şi despre muzica evreiescă lăutărească.

Modaratorul interviului, Val Vâlcu, a amintit că există acum o "resurecţie a anitisemitismului, a ostilităţii, a agresivităţii de la epoca România Mare încoace", la care Ioan Cristescu a spus:

"Există o reacţie vis-a-vis de migranţi, imigranţi, care nu sunt neapărat evrei. Extremiştii profită de orice, pentru că altfel ei nu şi-ar justifica existenţa. Ei profită ba de o zonă, ba de cealaltă. La noi, eu cred că poporul român a fost un popor nu atât tolerant, cât ospitalier."

Referindu-se la fenomenul România Mare, el a spus: "Sunt oameni care doar fac zgomot pe un anumit tip de ideologie."

Cultura, "arma" cea mai bună

În continuare, Maia Morgenstern ne-a precizat că: "Mie mi se pare important a opune unor astfel de manifestări, atunci când sunt, cultură, evenimente artistice, deminitate, cunoaştere, în ceea ce priveşte Teatrul Evreiesc de Stat, în ceea ce mă priveşte pe mine ca actriţă şi ca manager. Nu mă lansez în astfel de discursuri revanşarde, ci încerc să creez evenimente - din ceea ce mă pricep, evident - culturale, spectacole, lecturi, concerte, pentru a construi un dialog între culturi... cu mare mândrie (...)".

Cântece tradiţionale din folclorul evreiesc

"Aş povesti despre o formă de spectacol, de concert, în care încerc şi încercăm alături de Bucharest Klesmer Band, orchestra de klesmer... - lăutari, în traducerea Tatrului Evreiesc de Stat - să aducem în atenţia publicului cântece tradiţionale din folclorul evreiesc şi cântece (folclor) populare româneşti astfel încât publicul - şi n-a fost puţin - , spectatorii pot recunoaşte asemănări şi deosebiri, complementarităţi, felul în care lucrurile se cer, armonii ce se cer una pe cealaltă. Suntem evident, şi bine facem că suntem diferiţi, felul în care ne împrumutăm frumosul, sonoritatea...(...)" ne-a povestit marea noastră actriţă, într-un interviu pe care vă invităm să-l savuraţi în clipul de mai jos:

Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române din Capitală, au acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News, pe care vă invităm să-l urmăriţi intregal > AICI <

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel