Maia Morgenstern, decizie importantă după ce a văzut ce se întâmplă la granița cu România: Da, sunt perfect conștientă că există riscuri
Actrița Maia Morgenstern a luat o decizie importantă după ce a văzut ce se întâmplă la granița cu România.
Își pune la dispoziție apartamentul pentru oamenii care fug din calea războiului din Ucraina.
„M-am tot gândit. M-am hotărât. Mi-am pus la dispoziție apartamentul. Pentru oameni aflați în suferință și în nevoi. O voi face într-un cadru organizat, prin intermediul unor organizații oficiale. Pentru a fi de folos, pentru ca bunele mele intenții să nu fie batjocorite, pentru a nu fi trasă pe sfoară, cum s-a mai întâmplat.
Da, sunt perfect conștientă că există riscul ca unii și alții sa profite de buna credință a oamenilor de bună credință. Da, sunt perfect conștientă ca există riscul ca suferința semenilor noștri să fie folosită în scopuri nu tocmai cinstite. Da, știu, înțeleg. Îmi asum. Voi încerca să previn orice fraudă și orice manipulare. De orice fel. Și, cu toate acestea, susțin neîncetat: Omenia trebuie să primeze. Bunătatea”, a scris actrița Maia Morgenstern pe Facebook.
VEZI ȘI: Comisia Europeană a deschis calea pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu se poate face imediat, în ciuda solicitării Kievului pentru o procedură în vederea unei aderări "fără întârziere”
"Avem multe subiecte asupra cărora lucrăm în strânsă colaborare. Sunt de-ai noştri şi vrem ca ei să fie în interiorul UE", a declarat duminică şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.
Ca răspuns, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să accepte aderarea ţării sale "fără întârziere". "Ne adresăm UE în ceea ce priveşte o integrare fără întârziere a Ucrainei, printr-o procedură specială", a spus el într-un video.
"Sunt sigur că aşa este corect. Sunt sigur că este posibil", a afirmat Zelenski.
Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.
În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.
"Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul", a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
El a spus că a fost informat de intenţia Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare.
Michel şi-a mai anunţat intenţia de a-l invita pe preşedintele Volodimir Zelenski de a participa "în mod regulat" la summiturile liderilor europeni şi a insistat asupra necesităţii de a întări acordul de asociere încheiat între Ucraina şi UE în 2014, care a concretizat îndepărtarea fostei republici sovietice de sfera de influenţă rusă.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Ursula von der Leyen a exprimat un punct de vedere în calitate de preşedintă a executivului european, subliniind în acelaşi timp că trebuie respectată procedura pentru a se ajunge acolo. "Nu decide ea singură", a precizat purtătorul de cuvânt.
"Ea a făcut clar referire la faptul că Ucraina are o perspectivă europeană", considerând că acest stat "este unul de-al nostru în sensul că este o ţară europeană", a nuanţat el.
Apelul lui Zelenski la o aderare "fără întârziere" a ţării sale a primit totuşi sprijinul mai multor state din Europa Centrală membre ale UE.
"Sunt un apărător al procedurii standard, însă acum nu mai suntem într-o situaţie standard. Trebuie să spunem clar că Ucraina este binevenită în comunitatea europeană a ţărilor democratice", a declarat premierul ceh Petr Fiala, citat de agenţia de presă CTK.
Slovenia, Slovacia, Polonia şi Lituania au susţinut de asemenea ideea unei aderări a Ucrainei la UE.
În opinia lui Eric Maurice, expert în chestiuni europene de la Fundaţia Robert Schuman, declaraţia făcută de Ursula von der Leyen este în primul rând "un puternic mesaj politic şi simbolic".
"Aderarea însăşi nu este, evident, o procedură pe termen scurt. Mesajul principal este de a spune că Ucraina este pe cale să intre în familia occidentală şi, când condiţiile o vor permite, într-o zi, aderarea ar putea fi luată în considerare", a afirmat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News