Mai puţine bacterii pe piele, risc mai mare de dermatită atopică
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Peste 50 de milioane de oameni numai în Europa şi 20% dintre copiii din întreaga lume suferă din cauza dermatitei atopice, o afecţiune inflamatorie a pielii, care creează o senzaţie intensă de mâncărime, cu evoluţie cronică. O cauză importantă, spun specialiştii, sunt dezechilibrele microbiomului cutanat.

În ultimii 30 de ani, cazurile de dermatită atopică s-au triplat, aceast devenind cel de-al doilea motiv de consult la medicul dermatolog. Boala afectează în mod caracteristic prima copilărie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. 60 % din cazuri apar înainte de primul an de viaţă şi pâna la 85 % din cazuri debuteaza până la cinci ani.

Se apreciază că până la 20 % dintre copii din întreaga lume şi 1 - 3 % dintre adulţi suferă de dermatită atopică. Potrivit statisticilor, în Europa peste 50 de milioane de persoane se confruntă cu disconfortul cauzat de acestă afecţiune. Principalele simptome ale bolii sunt mâncărimea, inflamaţia, roşeaţa, deshidratarea şi descuamarea pielii. Manifestările clinice sunt variabile, iar aspectul leziunilor ca şi distribuţia lor sunt în funcţie de vârstă.

CITEȘTE ȘI: Cancer de piele: Un nou medicament împotriva cancerului

Până de curând, se cunoştea faptul că la baza apariţiei dermatitei atopice stă alterarea barierei cutanate, ceea ce permite alergenilor şi iritanţilor să pătrundă în piele, provocând astfel inflamaţii. De curând însă, cercetările au scos la iveală faptul că bacteriile care trăiesc pe pielea noastră au un rol la fel de important.

Studiile din ultima vreme au demonstrat că diversitatea microbiană este mai scăzută în cazul pacienţilor cu dermatită atopică faţă de persoanele care nu suferă de această afecţiune, ajugându-se astfel al concluzia că microbiomul cutanat este co-responsabil, împreună cu bariera cutanată, pentru apariţia acestei afecţiuni.

La fel ca şi în cazul altor organe, pielea fără leziuni este colonizată de o comunitate bogată de microorganisme proprii, care poartă numele de microbiom cutanat, iar diversitatea acestora este un factor cheie pentru o piele sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel