Mai puțin de un sfert dintre copiii din sistemul de protecţie socială sunt adoptabili. Intotero: Din păcate, birocraţia a blocat
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Ministra Familiei, Natalia Intotero, a dezvăluit că în România există aproximativ 40.000 de copii aflați în sistemul de asistență și protecție socială, din care mai puțin de un sfert sunt considerați adoptabili.

În cursul anului trecut, în țara noastră au fost adoptați 1.377 de copii. Ministra a anunțat că Guvernul intenționează să introducă mai multă transparență în procesul decizional, prin adoptarea unei hotărâri care va înăspri condițiile pentru asistenții maternali, după ce au fost constatate cazuri în care aceștia preluau copii în îngrijire doar în scopul obținerii de bani, fără a le oferi îngrijirea și atenția necesară.

"Aproximativ 40.000 de copii se află în prezent în sistemul de protecție socială, din care aproximativ 30.000 sunt plasați la asistenții maternali, iar diferența de 10.000 se află în căsuțe familiale. Potrivit recomandărilor Uniunii Europene, România a avut deja termenul de a închide toate orfelinatele cu un număr mare de copii și să se concentreze pe creșterea acestora în apartamente familiale, având câte 6 copii în fiecare. Din păcate, birocrația a împiedicat anumite județe să respecte acest termen, dar toți președinții de Consilii Județene depun eforturi pentru a implementa aceste schimbări. În ciuda celor aproximativ 40.000 de copii aflați în sistemul de asistență socială și protecție, în anul 2023 au fost adoptați și adoptabili 1.377 de copii, iar în 2023, 7.057", a declarat Natalia Intotero, marți seara, la Euronews România.

Foto: Pexels

Ea a subliniat că un copil devine declarat adoptabil în urma unei sentințe judecătorești definitive, menționând că există cazuri de copii ai căror părinți sunt în închisoare, dar care își pot recupera copiii în familie după ispășirea pedepselor.

"Nu pot nega că legislația poate fi îmbunătățită. În acest sens, am demarat deja procesul de modificare a Hotărârii de Guvern și cred că în următoarele zile vom face public acest document, prin care vom încerca să aducem schimbări în modul în care un copil este plasat la un asistent maternal. Din păcate, am avut cazuri de asistenți maternali care preluau acești copii doar pentru a primi un venit, fără a le oferi îngrijirea necesară. Vor fi impuse condiții mai stricte pentru asistenții maternali care doresc să preia copii în îngrijire", a adăugat ministra.

În plus față de copiii care nu pot fi crescuți în familie, în România mai sunt peste 60.000 de copii lăsați acasă de către părinți plecați în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel