Mai mulți turiști, blocați pe Valea Caraimanului. Salvamontiștii intervin de urgență - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mai mulți turiști, blocați pe Valea Caraimanului. Salvamontiștii intervin de urgență / Foto: Facebook Salvamont Bușteni
Mai mulți turiști, blocați pe Valea Caraimanului. Salvamontiștii intervin de urgență / Foto: Facebook Salvamont Bușteni
Salvamontiştii intervin pentru recuperarea unor turişti neechipaţi corespunzător care au vrut să ajungă la Sfinx.

Salvamontiştii din cadrul serviciilor Buşteni şi Prahova intervin, luni seară, pe Valea Caraimanului, pentru coborârea de pe munte a unor turişti neechipaţi corespunzător care încercau să ajungă la Sfinx, transmite Agerpres. Conform datelor publicate pe pagina de Facebook a Salvamont Buşteni, cei doi tineri au încercat să ajungă la Sfinx, dar au ales traseul cel mai periculos.

"Când au dat de zăpadă şi au văzut că se întunecă, au intrat în panică şi au cerut ajutor. Salvamontiştii din Buşteni şi Prahova sunt acum în plină acţiune", arată sursa citată.

În ultimii ani, după apariţia în anumite medii a unei legende referitoare la formarea la Sfinx a unei "piramide energetice" de către razele soarelui în seara zilei de 28 noiembrie, la acest obiectiv turistic au venit sute de oameni curioşi şi dornici să asiste la fenomen, care nu este atestat ştiinţific. Potrivit legendei respective, "piramida energetică" s-ar forma numai în ziua de 28 noiembrie, în jurul orei 16,45, înainte de lăsarea întunericului.

La Babele şi la Sfinx se poate ajunge atât cu telecabina sau maşina, cât şi pe jos. Cea mai uşoară cale de acces către Sfinx este cu Telecabina Buşteni - Babele, un traseu cu o lungime de 4.350 m şi o diferenţă de nivel de 1.235 m. Mersul pe jos pe traseul Buşteni- Valea Jepilor- Cabana Caraiman- Cabana Babele- Hotel Peştera durează până la şase ore.

Turiştii care vor să facă drumeţii, sfătuiţi să evite altitudinile de peste 1500 m

Salvamontiştii le recomandă turiştilor care pleacă în drumeţie pe munte să evite, în această perioadă, altitudini mai mari de 1.500 de metri, unde se înregistrează temperaturi scăzute. În plus, echipamentul adecvat este obligatoriu - spune şeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă.

"Turiştii trebuie să ştie să abordeze acum, în această perioadă, traseele care se pot parcurge în timp util pentru a se retrage înapoi pe lumină. Categoria de turşti mai puţin experimentată trebuie să ştie că nu pleacă doar cu mâinile în buzunar. Trebuie să aibă un rucsac în spate, care să conţină haine de schimb, un ceai, o apă. Trebuie să aibă neapărat o lanternă frontală. Surprinşi de întuneric, nu se pot descurca numai cu lumina de pe telefonul mobil", transmite Pivodă, conform Rador. Vezi mai mult AICI.

Hotelul de gheață de la Bâlea Lac revine, după doi ani de pauză

La Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, la peste 2000 de metri altitudine, se reia tradiţia Hotelului de gheaţă, după doi ani de pauză din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru al 16-lea sezon în care va fi amenajat acest obiectiv unic în România, tema va fi "Europa", astfel că spaţiile viitorului hotel vor fi decorate în aşa fel încât să trimită la locuri, simboluri sau obiective importante din marile capitale de pe continent, potrivit Rador.

Corespondenta RRA Carmen Vulcan transmite că la Bâlea Lac deja e iarnă veritabilă - azi la prânz stratul de zăpadă măsura 11 centimetri, dar construcţia hotelului va începe doar când grosimea gheţii formate pe Lacul Bâlea va depăşi 20 de centimetri. Organizatorii speră ca primii oaspeţi să poată fi primiţi înainte de Crăciun. Deja s-au făcut peste 500 de rezervări pentru întregul sezon, iar cei interesaţi sunt mai ales turiştii străini, în principal din Anglia, dar şi din alte ţări europene, de asemenea, din Orientul Mijlociu. Sunt şi câteva zeci de rezervări din România, precizează administratorii, care după sărbători intenţionează să construiască la marginea Lacului Bâlea şi o biserică de gheaţă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel