Data publicării:
Mai mulți fermieri din Nepal au fost păcăliți să-și vândă rinichii, după ce li s-a spus că "vor crește din nou"
Satul Hokse din Nepal este cunoscut sub numele de Valea rinichilor, deoarece în aproape fiecare cămin există cineva care a fost păcălit să-și vândă acest organ.
Satul Hokse din Nepal are o istorie unică și foarte de zbuciumată. Este cunoscut sub numele de Valea rinichilor, deoarece cineva din aproape fiecare gospodărie a vândut un rinichi.
Brokerii vizitează zona de ani de zile, convingându-i pe oameni să vândă un organ, în ciuda faptului că acest lucru este ilegal.
Localnicii au încercat cu disperare să scape de această problemă în ultimii ani - se simt păcăliți, afectați de ea. Unii spun că au fost exploatați, alții susțin că li s-a spus chiar că "rinichii le vor crește din nou". Unii au murit ca urmare a ceea ce li s-a făcut în corpurile lor.
Iar acum, în mod tragic, sărăcia alimentează o altă criză de sănătate în Nepal - cu rinichii din nou în centrul ei.
Un număr tot mai mare de nepalezi au ales să lucreze în străinătate, în statele din Golf și în Malaezia, pentru a face mai mulți bani pentru familiile lor de acasă. Dar acest lucru vine cu propriile sale riscuri.
Bărbați tineri, cândva sănătoși, se întorc în Nepal și au nevoie disperată de un transplant de rinichi. Unii oameni de știință spun că acesta este rezultatul expunerii la căldură extremă și deshidratare severă.
În urmă cu câțiva ani, Suman, în vârstă de 31 de ani, era atât de afectat financiar și emoțional, încât s-a gândit să-și pună capăt zilelor. El a simțit că nu avea "altă opțiune" decât să călătorească în India pentru a-și vinde rinichiul unei femei care pretindea că este sora sa.
A fost un proces obositor din punct de vedere fizic, care l-a marcat. A fost plătit cu 3.000 de lire sterline.
"Acum nu mai pot să lucrez și încerc să spun oricui pot să nu-și vândă rinichiul"
"M-am simțit slăbit și mi-am pierdut cunoștința", spune el. "Când m-am trezit, mă durea foarte tare. Acum nu mai pot să lucrez și încerc să spun oricui pot să nu-și vândă rinichiul."
Suman nu era sigur că medicul știa ce face, dar legea indiană este clară - donatorii trebuie să fie rude și trebuie să prezinte documentele necesare.
Traficul de organe rămâne o preocupare majoră în India. Acesta este alimentat de un decalaj mare între cerere și ofertă.
Lipsa de donatori a dat naștere unei piețe negre, iar medicii și spitalele se numără printre cei care au fost descoperiți în cadrul investigațiilor privind afacerile "bani pentru rinichi".
Dar acest lucru nu este unic în India. Estimările sugerează că, la nivel global, unul din 10 organe transplantate a fost traficat.
"Agenții făceau documente false în Kathmandu, inclusiv cărți de identitate indiene", spune Kanchha, un alt localnic, care și-a vândut și el un rinichi în India.
"Rinichiul meu a fost dat unei surori false. Cred că medicul din India știa că l-am vândut", a spus el.
În Hokse, localnicii insistă că nimeni nu-și mai vinde rinichii - dar unii încă își asumă riscuri extreme pentru a încerca să-și îmbunătățească viața, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News