Mai mulți elevi au murit după ce elicopterele militare au tras asupra unei școli
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (@dead____artist)
Sursă foto: Unsplash (@dead____artist)
Mai mulți elevi au fost uciși de focul de armă tras de două elicoptere militare care au țintit asupra instituției de învățământ. 

Cel puțin 11 copii au fost uciși și alți 15 sunt dispăruți după ce elicopterele militare au tras într-o școală din nordul Myanmarului, a anunțat Unicef. Trupele și elicopterele de combat au deschis focul vinerea trecută asupra școlii templului din regiunea Sagaing, un bastion rebel. Guvernul militar din Myanmar a declarat că a fost un atac asupra insurgenților despre care pretindeau că se ascundeau în școala din satul Let Yet Kone.

Printre elevii școlii se aflau atât cei de la grădiniță, cât și tineri adolescenți.

Alte persoane din afara școlii au fost ucise

Serviciul birman al BBC a confirmat anterior că cel puțin șase copii au fost uciși, doi băieți de 7 și 14 ani și trei fete de 7, 9 și 11 ani. Un alt băiat, în vârstă de 13 ani, a fost lovit de un glonț în timp ce pescuia în apropiere de tatăl său.

Majoritatea cadavrelor copiilor au fost luate de trupele militare, au notat jurnaliștii. De asemenea, șase săteni adulți au fost uciși în acea zi de trupe, a declarat BBC Burmese, inclusiv cinci bărbați și o femeie. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare au arătat ceea ce păreau a fi găuri de gloanțe și pete de sânge la o clădire a școlii, a spus un raport Reuters.

15 copii sunt presupuși a fi captivi

Unicef, agenția ONU pentru copii, a declarat că cei mici au murit sub „foc nediscriminatoriu” în atacul aerian. Agenția a cerut eliberarea imediată a celor 15 copii dispăruți.

„În timp ce mai multe detalii sunt încă în curs de verificare, Unicef ​​oferă condoleanțe părinților și familiilor care și-au pierdut copiii. Școlile trebuie să fie sigure. Copiii nu trebuie niciodată atacați”, a transmis agenția într-un comunicat remis luni.

Armata din Myanmar a răsturnat guvernul ales democratic al lui Aung San Suu Kyi în februarie 2021. Peste 1.500 de persoane au fost ucise de forțele de securitate de la lovitura de stat, potrivit Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici (Birmania). Amploarea luptelor mortale și a bătăliilor din acest an indică un război civil, spun observatorii. Guvernul se confruntă cu o rezistență puternică în mari părți ale țării, unde există un front de gherilă activ cunoscut sub numele de Forța de Apărare a Poporului.

Utilizarea de către guvern a atacurilor aeriene a devenit obișnuită în zonele de rezistență, unde trupele sale se luptă împotriva grupărilor de insurgenți susținute de populația locală, spune corespondentul BBC pentru Asia de Sud-Est, Jonathan Head.

Ambasadorul Myanmarului în China a murit subit

Ambasadorul Myanmarului în China, U Myo Thant Pe, a murit subit duminică în oraşul Kunming din sud-vestul ţării, potrivit unui necrolog publicat în presa de stat din Myanmar şi unor surse diplomatice de la Beijing, transmite luni Reuters.

Necrologul publicat luni de Ministerul de Externe din Myanmar (fostă Birmania n.r.) într-un ziar de stat nu precizează cauza morţii. Potrivit unor diplomaţi de la Beijing şi unei media în limba chineză din Myanmar, cauza ar fi probabil un atac de cord.

Ambasadorul U Myo Thant Pe a fost văzut ultima dată la o întâlnire sâmbătă cu un oficial local din provincia Yunnan, în sud-vestul Chinei şi care se învecinează cu Myanmar, potrivit presei locale. U Myo Thant Pe a fost numit ambasador în China în 2019 şi a rămas în post după ce armata din Myanmar a luat puterea printr-o lovitură de stat în februarie 2021. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel