Mai mulți bani pentru Ucraina. Banca Mondială oferă 1,5 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Posibil val de refugiaţi din Odesa, aşteptat la Tulcea. Cât de pregătite sunt autorităţile. Horia Teodorescu, detalii de la faţa locului / Foto: Pixabay, de wal_172619
Posibil val de refugiaţi din Odesa, aşteptat la Tulcea. Cât de pregătite sunt autorităţile. Horia Teodorescu, detalii de la faţa locului / Foto: Pixabay, de wal_172619
Banca Mondială plănuiește un sprijin financiar Ucrainei în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la menținerea funcționării serviciilor esențiale în timp ce țara luptă împotriva invaziei rusești.

Banca a spus că fondurile vor fi folosite pentru a sprijini continuarea serviciilor guvernamentale cheie, inclusiv salariile angajaților din spitale, pensiile pentru persoanele în vârstă și programele sociale pentru cele vulnerabile.

Pe lângă finanțarea de urgență de 944 de milioane de dolari pregătită deja de Banca Mondială, instituția a spus că pregătește fondurile noi pentru a ajuta serviciile guvernamentale esențiale să continue să funcționeze în timpul războiului.

Finanțarea proiectelor de investiții, în valoare de 1,5 miliarde de dolari include sprijin de 1 miliard de dolari prin filiala Asociației Internaționale de Dezvoltare, precum și finanțare de 472 de milioane de dolari garantate de divizia International Bank for Reconstruction and Development.

„Lucrăm pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni”

Anunțând fondurile, într-un discurs susținut, marți, în Polonia, David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a declarat că organizația furnizează capital de lucru imediat pentru companiile care furnizează provizii critice.

El a declarat: „Lucrăm pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni în timp ce își planifică întoarcerea acasă, pentru a ajuta comunitățile gazdă pe măsură ce absorb ucrainenii și pentru a ajuta milioanele de persoane strămutate din Ucraina care și-au pierdut casele și mijloacele de trai.”, potrivit The Guardian.

Fondată în 1944 pentru a ajuta Europa să se reconstruiască după cel de-Al Doilea Război Mondial, organizația cu sediul la Washington include Rusia și Ucraina ca membri.

Malpass, care s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la München pe 19 februarie, cu câteva zile înainte de izbucnirea războiului, a declarat că banca este „gata să ajute Ucraina la reconstrucție atunci când va veni momentul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel