Mai mulți asteroizi, mai mari decât piramidele, se îndreaptă spre Pământ
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mai mulți asteroizi, mai mari decât piramidele, se îndreaptă spre Pământ / Foto: Pixabay
Mai mulți asteroizi, mai mari decât piramidele, se îndreaptă spre Pământ / Foto: Pixabay
Mai mulți asteroizi, cu o dimensiune mai mare decât cea a piramidelor, se îndreaptă spre Pământ.

Este alertă maximă după ce Administrația Națională Aeronautică și Spațială a anunțat că mai mulți asteroizi, mai mari decât piramidele, se îndreaptă spre Pământ, transmite Realitatea Plus. 

Specialiștii spun că este însă puțin probabil ca asteroizii să lovească Pământul și este setat să treacă la o distanță de aproximativ 4,8 milioane de kilometri. Asteroizii sunt comparabili ca mărime cu Monumentul Washington și Marea Piramidă din Giza, potrivit cercetătorilor de la NASA. Fiecare dintre acești asteroizi are un diametru maxim estimat de aproximativ 160 de metri.  Potrivit specialiștilor, un asteroid ar trebui să aibă un diametru de cel puțin 140 de metri pentru a fi considerat potențial periculos. 

NASA va izbi o navă spațială într-un asteroid

NASA plănuiește să izbească o navă spațială într-un asteroid, pentru a testa dacă poate schimba cursul meteoriților care amenință Pământul. Prima misiune DART de acest gen, sau Testul de redirecționare a asteroidului dublu, va fi lansată la 22:20. Ora Pacificului pe 23 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la baza forței spațiale Vandenberg din California, potrivit NASA.

Oamenii de știință testează dacă pot folosi coliziunea pentru a modifica orbita lui Dimorphos, un asteroid lunar lung de 525 de metri, aflat la milioane de kilometri distanță de Pământ și puțin mai mic decât Monumentul Washington. Dimorphos orbitează un asteroid mai mare, numit Didymos, care are aproape o jumătate de kilometru lungime. Se așteaptă ca ambii asteroizi să ajungă la aproximativ 6,8 milioane de mile de Pământ în septembrie 2022, iar nava spațială  lansată de NASA ar trebui să ajungă la Dimorphos și să se ciocnească de el.

Se preconizează că impactul navei spațiale care se deplasează cu aproximativ 14.783 mile pe oră va reduce viteza lui Dimorphos cu aproximativ 1%. Poate că acest procent nu pare substanțial, dar este suficient să modifice orbita mai mică a asteroidului, pe care oamenii de știință speră să o observe cu telescoapele de aici, de pe Pământ. Scopul final al DART este de a obține informații despre modul în care organizațiile spațiale pot apăra Pământul de asteroizii periculoși care se îndreaptă spre planeta noastră. Meteoriții mari pot repeta scenariul dispariției dinozaurilor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel