Mai multe femei au protestat la Kabul la adresa restricționării dreptului la educație pentru fete
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pixabay (Army Amber)
Sursă foto: Pixabay (Army Amber)
Mai multe protestatare au ieșit în Kabul pentru a protesta la adresa închiderii școlilor pentru fetele mai mari de clasa a VI-a. 

Câteva zeci de profesoare, eleve şi militante pentru drepturile femeilor au protestat sâmbătă la Kabul împotriva deciziei talibanilor de a interzice accesul fetelor la învăţământul secundar, relatează AFP, Agerpres şi dpa.

"Deschideţi şcolile! Dreptate!", au scandat manifestantele adunate într-o piaţă din capitala afgană, multe dintre ele purtând văl şi abaya negre. Unele fete erau îmbrăcate în uniforme şcolare şi aveau în mână manuale.

Fetele nu mai pot merge la școală, în ciuda asigurărilor oferite de talibani

"Talibanii trebuie să deschidă şcolile pentru fete, pentru că femeile fac parte din societate", a declarat pentru AFP Laila Basim, una dintre manifestante.

"Chiar şi Profetul a spus că toată lumea are dreptul la educaţie, dar talibanii ne-au luat acest drept", a spus o adolescentă care s-a prezentat ca Nawesa.

Manifestaţia a durat mai puţin de o oră, fiind dispersată de talibani înarmaţi.

Talibanii au ordonat închiderea școlilor pentru fete

Talibanii au ordonat miercuri închiderea colegiilor şi liceelor pentru fete în Afganistan, la doar câteva ore după redeschiderea lor.

Comunitatea internaţională au făcut din dreptul la educaţie pentru toţi o condiţie esenţială în negocierile privind ajutorul şi recunoaşterea regimului talibanilor, instalaţi din nou la putere la Kabul în august anul trecut, pe fondul retragerii forţelor internaţionale, la 20 de ani de la intervenţia declanşată de SUA în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Sub presiunea internațională crescândă, talibanii au spus inițial că școlile se vor deschide pentru toți elevii, inclusiv pentru fete, după Anul Nou afgan, care este sărbătorit pe 21 martie, cu condiția ca băieții și fetele să fie separați în școli diferite, ori prin diferite ore de învățare.

Inițiativa părea că va avea loc, dar miercuri, fetelor mai mari de clasa a 6-a li s-a spus să rămână acasă până când se poate crea o uniformă școlară adecvată legii Sharia și obiceiurilor și culturii afgane, a raportat agenția de presă Bakhtar, condusă de talibani. 

Diplomații americani au spus că mișcarea talibanilor a fost „dezamăgitoare”. 

Citește articolul nostru pe acest subiect: Talibanii amână revenirea fetelor la școală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel