MAI: Mohammad Munaf a părăsit teritoriul României
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Mohammad Munaf
Mohammad Munaf
Ministerul de Interne a transmis joi că Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak, a părăsit teritoriul României, după ce în presă a apărut informaţia că acesta refuză să plece din ţară.

'Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la un cetăţean american de origine irakiană, în vârsta de 59 de ani, faţă de care s-a emis decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile, vă informăm, cu respectarea art. 6 alin (1) lit. e) din Regulamentul general privind protecţia datelor, că persoana la care se face referire a părăsit România în intervalul de timp menţionat', spune MAI într-un comunicat.

Munaf, eliberat cu trei ani mai devreme din penitenciar

Precizarea MAI vine după ce în presă a apărut informaţia că Mohammad Munaf refuză să plece din România. Pe 6 iulie, Mohammad Munaf, care executa o condamnare de 10 ani pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, a fost eliberat cu trei ani mai devreme din penitenciar, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov.

A doua zi, pe 7 iulie, ministrul de Interne, Lucian Bode, anunţa că Mohammad Munaf trebuie să părăsească în 15 zile teritoriul României.

'A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat aşa pur şi simplu. El, fiind cetăţean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalităţile legale, după care a plecat spre reşedinţă. I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicţie de a intra pe teritoriul României', declara atunci Bode.

Cu câteva zile înainte de a se împlini cele două săptămâni anunţate de ministrul de Interne, Mohammad Munaf a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care contesta decizia dispusă în cazul lui de Inspectoratul General pentru Imigrări.

MAI susţine că Munaf a părăsit teritoriul României în termenul celor 15 zile

Între timp, MAI susţine că Munaf a părăsit teritoriul României în termenul celor 15 zile. Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie - irakiană şi americană, a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile.

După eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complicele sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea ziariştilor, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad...

Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

În paralel, justiţia română la condamnat definitiv, în 2008, la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion. În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel