Data publicării:

MAI: Guvernul olandez ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la Schengen

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
MAI
MAI

Alegeri prezidentiale 2024

Ministerul Administraţie şi Internelor (MAI) consideră că poziţia guvernului Olandei referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat.

„România şi Bulgaria au îndeplinit toate cerinţele acquis-ului Schengen şi au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011. Cu ocazia Consiliului JAI din data de 22 septembrie 2011, se va lua în discuţie proiectul de Decizie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi Romania. Poziţia exprimată de Guvernul olandez, chiar dacă este o continuare a atitudinii critice exprimate în ultima perioadă de oficialii acestei ţări, ne dezamăgeşte, tocmai prin faptul că ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la spaţiul Schengen“, precizează MAI într-un comunicat transmis la solicitarea Agerpres.

Totodată oficialii MAI îşi exprimă speranţa că în cadrul dezbaterilor care vor avea loc pe acest subiect, la Consiliul JAI, principiile care stau la baza funcţionării UE vor prevala în faţa intereselor politice conjucturale ale unui stat membru. În pofida acestei poziţii, MAI va continua demersurile de a obţine o decizie favorabilă în cursul zilei de 22 septembrie 2011, care să încununeze eforturile financiare şi umane depuse pentru realizarea acestui obiectiv, adaugă sursa citată.

Olanda continuă să se opună intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, 'fie şi parţială', a afirmat vineri pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministrului olandez al imigraţiei, Geert Leers. Guvernul a decis că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei, a declarat pentru France Presse Elaine de Boer. Nu vom aproba nici intrarea parţială a celor două ţări, a precizat aceeaşi purtătoare de cuvânt.

Guvernul Olandei a spus că nu doreşte sub nicio formă ca /spaţiul Schengen, n.r. AFP/ să fie deschis şi, în consecinţă, nu vom aproba nici intrarea parţială a României şi Bulgariei, a subliniat ea. Ca reprezentanţi ai Olandei, vom spune 'nu' la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles, a mai menţionat purtătoarea de cuvânt ministerială.

Joia viitoare urmează să aibă loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană /UE/. Sofia şi Bucureştiul doresc să poată adera la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an. Or, pentru integrarea oricărui nou membru, este nevoie de unanimitatea tuturor celor 25 de state care participă în prezent la acest spaţiu.

În primăvara acestui an, Franţa, Germania şi Olanda s-au opus integrării celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie, cerând întărirea luptei împotriva corupţiei. În iunie, ministrul de interne francez Claude Gueant a evocat o integrare în două etape, cu o deschidere a frontierelor aeriene în toamna anului în curs, urmată, în 2012, de deschiderea frontierelor terestre, toate acestea în prezenţa ofiţerilor de poliţie şi de frontieră din alte state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel