Magneții de pe frigider pot fi periculoși pentru anumiți oameni. Care este distanța pe care ar trebui să o păstreze
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 05 iul 2022, 12:17
WhatsApp
Magneţii de frigider sunt complet inofensivi / Foto: Pexels
Magneţii de frigider sunt complet inofensivi / Foto: Pexels
Magneții de frigider pot deveni periculoși pentru sănătatea unor oameni. 

Potrivit unui studiu realizat în Elveția, magneții ținuți pe frigider sau lângă aparatele electrice le pot dăuna oamenilor din jur. Se pare că suvenirurile și decorațiunile din casă pot deveni o amenințare pentru sănătate. 

Cei vizați sunt cardiacii și cei care au dispozitive electrice montate în cavitatea toracală. Din ce în ce mai multe tipuri de produse comerciale sunt realizate cu ajutorul unor magneți foarte puternici, care interferează în special cu stimulatoarele cardiace, scrie a1.ro

Astfel, cei care au montat un astfel de dispozitiv și se apropie la mai puțin de trei centimetri de un magnet neodim (considerat a fi mult mai puternic decât unul obișnuit) pot suferi dereglări ale stimulatorului cardiac, ceea ce i-ar pune viața în pericol bolnavului. 

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zurich spun că magneții ar trebui să aibă pe ambalajul lor un avertisment pentru persoanele cardiace

Magneții puternici, făcuți din neodim-fier-bor, pot interfera cu aparatele cardiace, fiind găsiți în magneți de frigider, piese de calculator, căști, boxe, jucării, bijuterii și chiar haine. Magneții obișnuiți nu prezintă un astfel de pericol. 

Afectează magneții de pe frigider mâncarea?

Cercetătorii de la Universitatea Princeton ar fi avertizat oamenii despre pericolul pe care îl pot provoca magneții pe care îi atașăm pe frigider pentru alimentele din interior. Acest avertisment circulă de ceva vreme pe rețelele de socializare fără a avea o bază solidă. Realitatea? Este o știre falsă și nu se bazează pe niciun studiu real. 

”Dacă până acum credeam că sunt nesemnificative câmpurile magnetice ale acestor magneți pentru că nu trec de ușa frigiderului, ei bine, specialiștii sunt de altă părere în urma studiilor efectuate. Puteți să faceți cancer!”, cam așa sună mesajul care înfiorător care circulă pe rețelele de socializare.

Cercetătorii ar fi descoperit ceva îngrozitor despre suvenirurile pe care mulţi dintre noi le avem pe frigider sau chiar pe cuptorul cu microunde. O bună perioadă de timp, aceștia ar fi hrănit două grupuri de șoareci: primul grup cu mâncare păstrată la frigider, iar al doilea grup cu mâncare păstrată și la frigider, dar cu câțiva magneți decorativi pe ușă. Obiectivul acestui experiment a fost de a vedea modul în care radiațiile electromagnetice (care iese de la magneții decorativi de pe ușă) afectează produsele alimentare. Vezi AICI mai multe.

Magneții de frigider, pericol pentru sănătate

Dacă aveți probleme cardiace, trebuie să știți că magneţii de frigider pot fi fatali. Aceștia sunt extrem de periculoşi mai ales pentru cei care au suferit operaţii pe inimă şi au by-pass-uri sau implanturi cardiace.

Contactul foarte apropiat al corpului (sub 3 cm) cu micii magneţi care se comercializează peste tot pot destabiliza mecanismul de funcţionare al pacienţilor cardiaci.

Pericolul este semnificativ în cadrul magneţilor foarte puternici, în timp ce magneţii mai slabi nu ridică probleme deosebite, spun oamenii de ştiinţă. Vezi articolul integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?