Data actualizării:
Data publicării:

Magistrații Curții de Apel sistează lucrările la complexul imobiliar din curtea sediului PNL aprobate de Gabriela Firea

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sediul central al PNL din Modrogan
Sediul central al PNL din Modrogan

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că magistrații  Curţii de Apel Bucureşti au oprit  lucrările la ansamblul imobiliar din  Modrogan 1A, unde se află sediul central al PNL,    aprobate de fostul primar Gabriela Firea în ultimele zile de mandat ale acesteia.

Într-o conferință de presă, Nicușor Dan a declarat, luni,  că s-a făcut dreptate în ceea ce privește lucrările la ansamblul rezidențial din Modrogan 1A, aprobat de administrația Firea în ultimele zile de mandat ale acesteia și aflat chiar în curtea sediului central al PNL.

 ”Sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ şi profund nociv de a face dezvoltare urbană în Bucureşti, cu încălcarea interesului public. Sunt foarte fericit că în acest mandat am avut zeci de cereri prin care am aprobat pentru zona istorică a Bucureştiului dezvoltările urbane corecte, consistente în acord cu ceea ce înseamnă zona centrală a Bucureştiului”, a precizat Nicuşor Dan.

El s-a mai întrebat cum a fost posibil ca un investitor spaniol să lucreze în centrul Capitalei timp de jumătate de an cu autorizaţii de construire şi de desfiinţare ilegale şi expirate.  ”Unde este statul român? Cum este posibil să avem un investitor spaniol care să lucreze în zona zero a Bucureştiului timp de şase luni cu autorizaţii de construire şi de desfiinţare şi ilegale şi expirate şi nicio instituţie a statului român, nici Inspectoratul de Stat în Construcţii, nici prefectul, nici Parchetul, deşi legal sesizate să nu facă nimic. Oare un investitor român care s-ar duce să facă în centrul Madridului ar putea să facă asta, să lucreze şase luni cu autorizaţii ilegale şi expirate?!”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Vezi și: Video: Nicușor Dan a început să râdă când a auzit de problemele din București. Primarul Capitalei a refuzat să răspundă la întrebări privitoare la apa caldă și Parcul Cișmigiu

Referindu-se la ”Mondrogan 1A, sediul central al PNL, acesta a precizat că  "parcelarea Filipescu, dezvoltată acum 110 ani, în jurul acestui palat, cu o formă foarte specială, unică în Bucureşti spune regulamentul de urbanism şi care totul se învârte în jurul acestui palat care este monument istoric şi este elementul central. Avem un palat, avem grădina palatului şi în jur o dezvoltare care respectă această formă construită acum 110 ani.

Vila Filipescu-Brancoveanu a fost construita între 1908-1915 de fiul lui Ion Filipescu-Vulpache, Alexandru (1852-1916) dupa planurile arhitectului Roger Bolomey. Aceasta resedinta, alaturi de alte bunuri imobiliare, a fost mostenita de Constantin Basarab Brancoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari de atunci, văr primar cu Alexandru Filipescu. In anii '30, Constantin Basarab Brancoveanu a girat cu aceasta proprietate mai multe imprumuturi bancare pe care insa nu le-a putut plati la timp, ca urmare Primaria Capitalei a intrat in posesia vilei si a parcului. 

Printr-un PUZ aprobat în 2019, printr-o autorizaţie aprobată în 2020, în 21 septembrie, cu şase zile înainte de alegerile locale, s-au aprobat nici mai mult, nici mai puţin decât blocuri în curtea palatului. Sunt mai multe motive pentru a pune blocuri acolo e o ilegalitate, dar motivul cel mai flagrant este că este spaţiu verde şi există prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinaţia unui spaţiu verde”, a afirmat primarul Capitalei.

El a prezentat şi reacţia autorităţilor române în acest caz.  ”Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a avizat Planul Urbanistic General şi autorizaţia, fără să vadă că acolo este spaţiu verde, cum a făcut-o de alte sute de ori. Direcţia pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, deşi avizase de două ori şi spusese că acest spaţiu din jurul palatului conservarea lui este obligatorie, a dat aviz şi pentru blocuri acolo.

Administraţia Firea a dat autorizaţie de construire cu şase zile înainte de alegerile locale. ISC-ului i-a luat un an ca să verifice deşi era o investiţie consistentă şi importantă. După ce ISC-ul cu greu a verificat şi în decembrie a constatat toate ilegalităţile pe care ulterior le-a constatat şi Curtea de Apel Bucureşti, a venit acest ordin în ianuarie 2022 în care fără nicio explicaţie Inspectoratul de Stat în Construcţii a revocat ordinul inspectoratului local prin care se constatau toate ilegalităţile fără să dea niciun motiv pentru care acest proces verbal de control se revocă, împiedicând astfel prefectul să exercite încă din ianuarie acţiunea în contencios-administrativ care ar fi oprit această speculaţie imobiliară”, a mai transmis Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a precizat că în data de 8 iulie Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie definitivă, a suspendat executarea şi pentru autorizaţia de construire, iar astfel nu mai pot fi făcute lucrări la blocurile respective. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel