Data actualizării:
Data publicării:

MAE trage un semnal de alarmă în privința parteneriatului civil. Buhuceanu (ACCEPT): Discriminarea prin lege a familiilor noastre trebuie sa înceteze

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Asociația ACCEPT, o organizație non-guvernamentală dedicată drepturilor persoanelor LGBT, a emis un comunicat de presă subliniind necesitatea urgentă a recunoașterii și protejării familiilor formate din persoane de același sex în cadrul legislației române.

Asociația ACCEPT salută demersul Ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, de a solicita autorităților române să pună în executare Hotărârea CEDO în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. 

„Avem decizii juridice definitive în vederea respectării tututor familiilor de români care nu se întemeiază pe căsătorie. Ca familii care trăim in România, ne dorim să fim tratați egal în propria țară. Toate drepturile unui cuplu căsătorit trebuie să fie aplicabile și in cazul nostru. E o obligație legală și morală a statului român, discriminarea prin lege a familiilor noastre trebuie sa înceteze. Dezbaterea si adoptarea parteneriatului civil e un pas necesar și inevitabil”, a declarat Florin Buhuceanu, co-președinte al asociației ACCEPT, în exclusivitate pentru DC News.

În context european, o serie de țări au adoptat deja legislație care legalizează parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex.

Florina Presadă, directorul executiv al ACCEPT, a evidențiat importanța adoptării unor măsuri similare în România pentru a asigura drepturi egale pentru toți cetățenii, indiferent de orientarea lor sexuală. Ea a subliniat că reglementarea parteneriatului civil ar putea constitui un pas crucial pentru promovarea unei societăți bazate pe egalitate și respect reciproc.

,,Rezultatele studiului sociologic desfășurat de Asociația ACCEPT și Cult Research în anul 2021 sunt mai mult decât grăitoare. În pofida temerilor nefondate în spatele cărora se ascund parlamentarii români, societatea românească devine din ce în ce mai incluzivă. 71% dintre români spun că legalizarea căsătoriei civile pentru familiile de același sex în România nu ar avea niciun impact personal asupra lor. 68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Avem mii de familii de români care așteaptă să fie recunoscute și protejate de autoritățile statului și avem o hotărâre CEDO definitivă favorabilă. Lipsa de inițiativă și amânările nu se justifică, iar în acest peisaj, demersul Ministrului Afacerilor Externe nu este decât un act de normalitate. Vrem să vedem acțiuni în direcția corectă la nivelul decidenților: Parlamentul trebuie să adopte urgent măsuri precum parteneriatul civil și căsătoria civilă pentru familiile tuturor românilor’’, subliniază Florina Presadă, directorea executivă ACCEPT.

Ce drepturi le sunt recunoscute persoanelor gay în alte țări europene?

Nouăsprezece țări europene recunosc și realizează legal căsătorii civile între persoane de același sex: Andorra, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia , Elveția și Regatul Unit.

O a douăzecea țară, Estonia, va începe să realizeze căsătorii între persoane de același sex în 2024. 

Alte douăsprezece țări europene recunosc legal doar o formă de uniune civilă, așa cum cere Asociația ACCEPT, și anume Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Liechtenstein, Monaco, Muntenegru și San Marino.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel