MAE, precizări de ultimă oră despre românul care se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie. UPDATE: Iranul neagă că ar fi implicat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
MAE a transmis precizări de ultimă oră despre românul care se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie.

UPDATE:

Iranul neagă acuzaţiile Israelului conform cărora Teheranul ar fi implicat în capturarea, în sudul Mării Roşii, a unei nave tip cargo - ce aparţine Regatului Unit şi care este operată de niponi - de către rebelii houthi din Yemen, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, în timpul unei conferinţe de presă, informează Agerpres, citând Reuters.

"Am spus de nenumărate ori că grupuri de rezistenţă din regiune acţionează independent şi spontan, în baza intereselor lor şi ale poporului lor", a afirmat Kanaani, adăugând că afirmaţiile Tel Avivului sunt menite să distragă atenţia de la "înfrângerea ireparabilă" a Israelului în lupta sa împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Duminică, Israelul a afirmat că incidentul a fost "un act iranian de terorism", cu consecinţe pentru securitatea maritimă internaţională.

Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este înregistrată de o companie britanică deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar. Relatările presei saudite care îi citează pe houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că nava a fost capturată într-o zonă din Marea Roşie, între Arabia Saudită şi Sudan. Houthi au afirmat că echipajul era israelian.

Rebelii houthi, un aliat al Teheranului, au lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune şi drone asupra Israelului, în solidaritate cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.

Știrea inițială:

Ministerul Afacerilor Externe al României confirmă faptul că la bordul navei capturate de teroriști în Marea Roșie se află și un român. MAE precizează că a fost activată Celula de Criză Interinstituțională.

VEZI ȘI: Un român se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie. Radu Tudor: Rebelii houthi au un singur reper din punct de vedere al relațiilor externe

MAE: A fost activată Celula de Criză Interinstituțională

"La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia", transmite MAE într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?