MAE, mesaj despre plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei: Orice formă de ameninţare teroristă este inacceptabilă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin
MAE a reacţionat cu privire la plicurile suspecte semnalate la Ambasada Ucrainei din Bucureşti. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat cu privire la recepţionarea, în cursul dimineţii de marţi, de către Ambasada Ucrainei la Bucureşti, a unei corespondenţe suspecte şi consideră "absolut inacceptabilă şi intolerabilă orice formă de ameninţare teroristă şi condamnă cu toată fermitatea orice acţiune de intimidare a unei misiuni diplomatice".

Instituţiile româneşti abilitate au intervenit cu maximă promptitudine pentru securizarea perimetrului şi ridicarea corespondenţei menţionate, iar Ambasada Ucrainei a transmis mulţumiri pentru reacţia rapidă şi eficientă a autorităţilor competente, arată MAE, într-un mesaj transmis AGERPRES.

Plicurile cu un conţinut suspect care au fost primite la Ambasada Ucrainei din Bucureşti au fost ridicate în vederea expertizării, a anunţat Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit SRI, în acest caz "se colaborează cu toate instituţiile abilitate".

Poliţiştii de la DGPMB - Secţia 1 au fost sesizaţi cu privire la faptul că, marţi, în jurul orei 11,00, la sediul unei ambasade din Sectorul 1 au fost primite două plicuri ce ar avea un conţinut suspect.

Serviciul Român de Informaţii a informat că este vorba despre Ambasada Ucrainei de la Bucureşti.

"Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astăzi, în urma unui apel la 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehniştii au demarat procedura standard pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili dacă va fi nevoie ca acestea să fie ridicate şi transportate în siguranţă", a precizat SRI.

Poliţia spaniolă a confiscat, luni, alte trei colete suspecte adresate diplomaţilor ucraineni la un oficiu poştal, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi DPA. Numărul total de ameninţări la adresa instituţiilor diplomatice ucrainene din străinatate a ajuns astfel la 21 de cazuri, a arătat purtătorul de cuvânt citat.

Colete însângerate conţinând ochi de animale au ajuns săptămâna trecută la ambasade ucrainene din mai multe ţări. Înainte de aceasta, o serie de scrisori-capcană au fost trimise mai multor instituţii din Spania, într-unul din cazuri un agent de securitate fiind rănit uşor, scrie Agerpres. 

Chirieac: Un atac terorist, după toate standardele

"S-ar putea să fie şi la Ambasada Ucrainei din România acelaşi tip de atac terorist. Plicurile capcană cu explozibil reprezintă un atac terorist, după toate standardele. Probabil că există cineva, o instituţie sau o persoană, sau o grupare paramilitară care se ocupă de aşa ceva tocmai pentru a influenţa misiunile diplomatice ale Ucrainei în străinătate. Ideea mi se pare absurdă fiindcă asta nu va trezi decât şi mai multă simpatie pentru Ucraina şi mai multă repulsie pentru regimul Putin, și măsuri de securitate foarte dure, fiindcă asta înseamnă că toate plicurile pe care le vor primi toate ambasadele occidentale implicate într-un fel sau altul în susținerea Ucrainei vor trece prin aceleași controale de securitate, plus Guvernul și ministerele din România. Asta înseamnă cheltuieli suplimentare, neliniște. Probabil că Federația Rusă - pentru că este posibil ca în spate să se afle cineva de acolo - chiar face rău și în acest mod", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel