MAE despre afirmaţiile ministrului francez al Afacerilor Externe: Să vină să vadă în teren
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vama sculeni, republica moldova
vama sculeni, republica moldova

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat, vineri, vizavi de afirmaţiile ministrului francez al Afacerilor Externe, Laurent Wauquiez, invitându-l să facă o vizită în România pentru a se informa direct asupra situaţiei reale, din teren, MAE român apreciind că nu există nicio bază reală pentru justificarea declaraţiilor acestuia. Laurent Wauquiez a declarat, joi, la Helsinki, că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen reprezintă o ameninţare pentru securitatea Europei.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că nu există nicio bază reală pentru justificarea unor astfel de afirmaţii“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit MAE  Securitatea Uniunii este o prioritate pentru România, care este preocupată cel puţin în egală măsură cu celelalte state membre să o asigure la cele mai ridicate standarde. „Investiţiile importante făcute în securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultimă oră folosită şi pregătirea foarte bună în vederea aderării la Schengen sunt argumente în acest sens“, susţine MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că raportul privind protecţia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre, iar Decizia Consiliului în acest sens a reprezentat baza legală care a permis României (şi Bulgariei) să se conecteze la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) începând cu 5 noiembrie 2010. Acest sistem permite încărcarea de date şi transmiterea de alerte“, se mai arată în comunicatul MAE.

Totodată, MAE precizează că România aduce o contribuţie semnificativă la eforturile UE de a gestiona presiunea migratorie la frontiera greco-turcă. „România participă la operaţiunea RABIT de la frontiera dintre Grecia şi Turcia, iar până în momentul de faţă are, alături de Germania, cea mai mare contribuţie la această operaţiune, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi al numărului, profilului şi profesionalismului experţilor care au acţionat direct“, precizează MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe îi adresează ministrului francez al Afacerilor europene, Laurent Wauquiez, invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a se informa direct asupra situaţiei reale, din teren“, încheie MAE.

Citeşte şi:

Ministrul francez pentru Afaceri Europene: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ameninţă securitatea Europei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel