MAE, comunicat cu privire la moartea lui Navalnîi: Condamnarea sa a este un act juridic şi politic abuziv
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
MAE a transmis un mesaj privind decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi.  

MAE a transmis un mesaj privind decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi. (...) Aleksei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Aleksei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă.

Organizând mai multe proteste anti-guvernamentale în Rusia, Aleksei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile principale ale opoziţiei din această țară. Datorită activismului său şi spiritului său civic, militând pentru un stat rus democratic, s-a făcut auzit și apreciat în lumea occidentală. Totuși, acest lucru l-a transformat și într-o țintă a lui Vladimir Putin și a regimului de la Kremlin.

După otrăvirea sa din 2021, cu un agent neurotoxic folosit adesea în operațiunile KGB-ului sovietic, a fost tratat în Germania. Aleksei Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia, în ciuda riscului, devenind un model pentru lupta împotriva regimurilor autoritare.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar şi abuziv din punct de vedere juridic şi politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European, mai afirmă MAE.

Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel