MAE cere ambasadei Rusiei să îşi reducă personalul la Bucureşti. Reacţie de la Moscova: Demersul românesc nu va rămâne fără răspuns
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 09 iun 2023, 09:25
WhatsApp
Sediul Ambasadei Federației Ruse de la București / Arhiva foto
Sediul Ambasadei Federației Ruse de la București / Arhiva foto
Ministerul Afacerilor Externe a cerut Rusiei reducerea personalului diplomatic de la Bucureşti, la un nivel apropiat de cel al reprezentării româneşti la Moscova. 

Ambasadorul rus a fost informat că, în cel mult 30 de zile, posturile de diplomaţi trebuie reduse cu 21, iar cele de personal tehnico-administrativ cu 30. În caz contrar, vor fi retrase acreditări, conform Rador. 

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauză.") şi reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată MAE.

Prima reacţie de la Moscova: Demersul românesc nu va rămâne fără răspuns 

Considerăm această decizie ca fiind un alt act ostil ce duce la degradarea şi mai mult a relaţiilor bilaterale care, ca urmare a eforturilor Bucureştiului, se află deja într-o stare deplorabilă. Încercarea de a justifica astfel de acţiuni cu acuzaţii false la adresa Rusiei din cauza operaţiunii sale militare speciale este ipocrită, reflectă sprijinul imoral al României pentru regimul nazist de la Kiev şi contribuie la prelungirea conflictului din Ucraina şi la creşterea numărului de victime şi distrugeri. Demersul românesc nu va rămâne fără răspuns. Măsuri specifice vor fi anunţate în timp util, a comentat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o declaraţie postată pe site-ul MAE rus, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?