MAE: 10 reprezentanţi ai Ambasadei României la Moscova - declaraţi ”personae non gratae”
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 13 mai, 14:39
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Federaţia Rusă a declarat ”personae non gratae” 10 persoane de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie 2022.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de MAE, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, potrivit Agerpres.

MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către forţele ruse.

Pe 5 aprilie, MAE anunţa că autorităţile române au decis declararea ca ”personae non gratae” pe teritoriul României a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. 

Citește și...

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: UE, un actor agresiv şi belicos

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, afirmă că UE s-a transformat într-un "actor agresiv şi belicos".

Acesta şi-a exprimat îndoielile că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi "inofensivă", transmite EFE.

"De la a fi o platformă constructivă, conform ideii cu care a fost creată, UE s-a transformat într-un actor agresiv şi belicos, care îşi declară deja ambiţiile care merg cu mult dincolo de frontierele continentului european", a susţinut şeful diplomaţiei ruse din Duşanbe, capitala Tadjikistanului, într-o intervenţie la televiziunea rusă, conform Agerpres.

Cât despre intenţia Ucrainei de a adera la UE, Lavrov a apreciat că este vorba despre o chestiune bilaterală, deşi a atras atenţia că "există îndoieli serioase în privinţa caracterului inofensiv al acestei dorinţe a Kievului".

G Ad:

UE încearcă să urmeze paşii NATO, mai spune Lavrov
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Uniunea Europeană încearcă să urmeze paşii NATO, "ceea ce confirmă tendinţa potrivit căreia fuzionează cu Alianţa Nord-Atlantică şi că, în fapt, va juca rolul de apendice" al NATO.

Potrivit AFP, Lavrov a denunţat şi declaraţiile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a deplasat în India, la sfârşitul lunii aprilie, în cadrul unei vizite menite să consolideze legăturile strategice cu această ţară care îşi afişează neutralitatea în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

"Chestiunea războiului (în Ucraina) nu va determina doar viitorul Europei, ci va afecta profund şi regiunea Indo-Pacificului", declarase ea. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro