Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Madrid, Fundația ONCE, dovada că se POATE! Condiții extraordinare la job. Fără discriminare: Oricine poate fi inclus!

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pedro Esquiva, unul dintre experții acestei companii cu deficiențe de vedere, care auditează site-ul Băncii Naționale a Spaniei
Pedro Esquiva, unul dintre experții acestei companii cu deficiențe de vedere, care auditează site-ul Băncii Naționale a Spaniei

Madridul reprezintă un model pentru modul cum pot fi accesați banii europeni, dar și cum proiectele implementate schimbă fața unei metropole.

Alegeri prezidentiale 2024

Madridul  își demonstrează forța în ceea ce privește implementarea proiectelor cu bani europeni în domeniul persoanelor cu dizabilități. Într-o vizită de documentare la Madrid, un grup de jurnaliști români au vizitat câteva proiecte sociale finanțate din fonduri europene (FSE) și implementate prin fundația ONCE.

Fundația ONCE a accesat până în prezent 166 milioane euro, din care 40 milioane euro pentru incluziunea tinerilor cu dizabilități. În prezent, fundația implementează 6 proiecte cu finanțare europeană, prin Programul Operațional de Incluziune și Economie Socială și Programul Operațional de Ocupare a Tinerilor, prin care se urmărește valorificarea abilităților persoanelor din această categorie.

ONCE în cifre:


- 9.632 job-ul create pentru persoanele cu dizabilități;
- 40.800 candidați pentru locurile de muncă oferite de companii;
- 266.180 persoane în baza de date cuprinzand solicitanții de locuri de muncă

Grupul social Once - din care fac parte Fundaţia Once, Organizaţia Naţională a Persoanelor cu probleme de vedere, Ilunion Hotels şi Ilunion Technologia - a demarat, în urmă cu 20 de ani, prin intermediul fondurilor europene, un vast program de accesibilizare facilă a pieţei muncii de către persoanele cu dizabilităţi.

Grupul de jurnaliști la sediul ONCE, cu robotul Paco

Mare parte din persoanele sprijinite prin inițiativele acestei fundații lucrează în companii din diverse domenii. Am vizitat o astfel de companie a grupului Ilunion, care oferă servicii de accesibilizare a paginilor web pentru persoanele cu deficiențe de vedere. De asemenea, compania auditează paginile instituțiilor, pentru ca toate persoanele sa aibă acces, în egală măsură, la servicii.

Grupul Ilunion are 36.000 de angajați, dintre care 36 la sută sunt persoane cu dizabilități, activitatea principală fiind concentrată în Spania, și mai nou, de doi ani s-a început un proces de internaționalizare. 

Obiectivul grupului îl reprezintă acela de a crea  locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. Unul dintre obiectivele  prezentate de reprezentanții Ilunion a fost lanțul de hoteluri, în număr de 27 în  Spania, toate fiind certificate în accesibilitate universală.  Peste 70 la sută dintre personalul lanțului de hoteluri sunt persoane cu dizabilități. Este un model care reprezintă ceva inovator în Spania.

De asemenea, compania are 42 de spălătorii în toată Spania, cu 5.000 de angajați, dintre care 90 la sută din angajați au un anumit tip de dizabilitate.

Grupul are a treia firmă de contact center din Spania, chestionând centre de bâtrâni și persoane cu dizabilități, dar și servicii de consultanță.

Proiectul a demarat cu fonduri proprii, dar după 12 ani în cadrul Fundației Once, proiectele dezvoltate au fost făcute cu fonduri social europene, pentru inserția și formarea persoanelor cu dizabilități, pentru căutarea unui loc de muncă. Ceea ce se urmărește și se garantează este aceea ca profilul postului de lucru să fie compatibil cu dizabilitatea persoanei.

În acest sens, este de remarcat faptul că Spania a adoptat încă din 1982 o lege potrivit căreia toate firmele cu peste 50 de angajați trebuie să angajeze cel puțin doi la sută persoane cu dizabilități.

Demonstrația într-un smart room al Hotelului Ilunion

Un exemplu privind implementarea  programelor și a softurilor de la Ilunion Technologia îl  reprezintă o parte a spaţiilor de cazare inteligente, care sunt accesibile nu doar de către persoanele cu dizabilităţi, ci de către toți clienții hotelului Ilunion din Madrid, unde 75,5 % dintre personal îl reprezintă persoane cu dizabilități.

Demonstrația într-un smart room oferită clienţilor de către Ilunion Hotels pleacă de la rularea draperiilor care sunt complet automatizate. Toate comenzile sunt în apropierea patului. Telefonul este adaptat  pentru toate dizabilitățile, fiind compatibil și pentru persoanele cu dizabilități vizuale. În tavan există un dispozitiv pentru persoane care nu se pot ridica din pat, iar pardoseala este colorată diferit față de pereți, pentru ca persoanele care nu văd să nu confunde solul cu peretele, iar televizorul se activează prin voce, siguranța persoanei fiind dezideratul reprezentanților hotelului. De asemenea, baia este adaptată pentru persoanele cu dizabilități.

Baia, un exemplu de integralitate pentru persoanele cu dizabilități

Vizita a continuat la Ilunion Tehnologie și Accesibilitate, parte al Grupului Once,  unde se combină tehnologia cu conceptul de accesibilitate, ceea ce este un concept inovativ, în lume existând puține concepte asemânătoare. 

Pedro Esquiva, unul dintre experții acestei companii cu deficiențe de vedere, care auditează site-ul Băncii Naționale a Spaniei, a făcut o demonstrație cum se poate naviga pe internet fără dificultăți. 

Pedro Esquiva, alături de câinele său

De asememenea, în cadrul companiei s-a realizat  un robot, Paco, cu o interfață care vorbește.

Vizita jurnaliștilor români la Madrid este parte a proiectului „Ce înseamnă Coeziunea în UE?", finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.

Acesta este implementat de Direcția de Comunicare a MFE, pentru a asigura, cu ajutorul mass-media, o mai bună vizibilitate a beneficiilor pe care Politica de Coeziune le generează în viața cetățenilor din RO/UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel