Madeleine Albright a murit de cancer. Comunicatul familiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Prima femeie secretar de stat, Madeleine Albright, ar fi murit din cauza cancerului. 

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat din SUA și care a ajutat la gestionarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit la vârsta de 84 de ani.

Cauza decesului a fost cancerul, a transmis familia lui Albright într-o declarație dată publicului miercuri, scrie CNN

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat. Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și epurarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în lume. 

Reacția președintelui Joe Biden

Președintele Joe Biden i-a adus un omagiu lui Albright într-o declarație elaborată publicată miercuri, numind-o o „forță” și spunând că munca alături de ea în anii 1990, în timp ce era în Comisia de Relații Externe a Senatului, a fost printre punctele importante ale carierei sale în Senat.

„Când mă gândesc la Madeleine, îmi voi aminti întotdeauna credința ei constantă că „America este națiunea indispensabilă””, a spus Biden, care a ordonat ca steagurile de la Casa Albă și toate clădirile federale să fie arborate în onoarea lui Albright.

Pentru ce a rămas celebră 

Albright s-a născut în 15 mai 1937 în Cehoslovacia şi şi-a părăsit ţara, fugind de nazişti, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În Statele Unite a ajuns ambasadoare la ONU în 1993 şi s-a remarcat ca diplomată cu un discurs dur, într-un guvern care a ezitat să se implice în două din cele mai mari crize din deceniul 1990 - genocidul din Rwanda şi cel din Bosnia-Herţegovina.

Ea a insistat pentru adoptarea unei linii mai dure faţă de sârbii bosniaci, dar în primul mandat al lui Clinton mulţi experţi în politica internaţională au reamintit experienţa americană din Vietnam şi s-au opus vehement repetării aceloraşi greşeli în Balcani. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel