Data actualizării:
Data publicării:

Macron vine în România. Chirieac: Meritul lui Iohannis. Gestul președintelui francez este vizibil

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Macron vine în România. Bogdan Chirieac: Iohannis - d'Artagnan. O reușită a României
Macron vine în România. Bogdan Chirieac: Iohannis - d'Artagnan. O reușită a României

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre vizita lui Emmanuel Macron în România.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, ajunge în această seară în România, la ora 19:00. Liderul de la Palatul Élysée va ateriza la baza militară NATO de la Mihail Kogălniceanu. Acolo va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă și îi va saluta pe cei 500 de militari francezi dislocați în țara noastră. Mâine, Emmanuel Macron va discuta și cu președintele Klaus Iohannis. Aceasta este prima vizită a lui Macron în țara noastră, după ce a câștigat cel de-al doilea mandat la președinție. Analistul Politic Bogdan Chirieac a vorbit la Realitatea Plus despre importanța acestei vizite pentru România.

"Un merit al lui Klaus Iohannis"

"Știm bine că Franța este lidera grupului de luptă al NATO în România. Franța are 500 de militari cu tot echipamentul cuvenit în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, asta pe de o parte. Pe de altă parte, înțeleg că urmează să aibă loc o vizită de cel mai înalt nivel, o vizită comună: Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și Mario Draghi, premierul Italiei. Alături de ei - și aici este un merit al lui Klaus Iohannis că a reușit să să se impună - președintele României va fi cel de-al patrulea, că presa străină așa și titrează, cu cei trei mușchetari plus Iohannis - d'Artagnan. Este, din punct de vedere diplomatic, o reușită a României și domnul Zelenski îl primește pe Klaus Iohannis la același nivel cu liderii din Franța, Germania și Italia.

Chirieac: Gestul lui Macron este vizibil

Acum e bine că domnul Macron - am înțeles de la dumneavoastră - va vizita și Republica Moldova, pe doamna Maia Sandu. Vedeți, domnul Macron s-a implicat de la bun început în conflictul acesta, în războiul acesta nedrept început de Rusia împotriva Ucrainei și, în același timp, a păstrat și un canal de comunicare cu Vladimir Putin. Eu zic că este foarte bine că se întâmplă așa, să știți.

De altfel, gestul lui Macron este vizibil. Nu vine la Cotroceni prima dată, nu vine la Otopeni, ci aterizează la Mihail Kogălniceanu, deci așa merg. Mai departe, nu știu cu ce vor merge, probabil cu trenul pe la Cernăuți, că trebuie să ajungă la Kiev. Probabil nu vor merge cu o aeronavă, fiindcă în spațiul aerian al Ucrainei este foarte riscant, chiar dacă sunt convins că și Moscova știe despre această chestiune", a declarat analistul politicBogdan Chirieac.

Ce vor discuta Macron și Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, informează Administraţia Prezidenţială.

Conform unui comunicat, cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"Vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta", precizează sursa citată.

Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, o atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie. Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel