Macron trimite de urgență ajutoare Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri trimiterea "în următoarele ore" a unui "ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate" ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul ţării, informează AFP.

„Franţa condamnă acest act odios care pune în pericol oamenii", a scris Emmanuel Macron pe Twitter, după o conversaţie telefonică avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. „Am putut să-i transmit preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul său după atacul asupra barajului Kahovka”, a mai precizat președintele francez.

Conform Elysee, Centrul de criză al ministerului francez al Afacerilor Externe va trimite rapid un prim convoi de aproximativ zece tone de produse de sănătate, igienă şi purificare a apei solicitate de ucraineni, inclusiv o cisternă mobilă.

Anterior, şeful statului ucrainean declarase pe Twitter că s-a referit la „consecinţele ecologice şi umanitare ale actului terorist rus” şi a subliniat „nevoile urgente ale Ucrainei pentru a face faţă catastrofei” din regiunea Herson.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru distrugerea barajului situat pe Nipru, la limita dintre poziţiile celor două părţi. Oraşele şi satele de pe ambele maluri, atât cel controlat de Ucraina, cât şi cel ocupat de Rusia, au fost inundate.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a convenit, de asemenea, cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron să "continue cooperarea în materie de apărare", în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană a oraşelor ucrainene.

„Sperăm că pregătirea piloţilor ucraineni va începe cât mai curând posibil”, a spus Zelenski, în timp ce Franţa a promis o pregătire "de bază", fără a avansa tipul de aeronave care ar putea fi livrate şi folosite de Kiev.

Totodată, Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru "sprijinul" acordat în Consiliul de Securitate al ONU şi a discutat despre "formatele de garantare a securităţii pentru Ucraina" înaintea summitului NATO de la Vilnius din iulie. Pe această temă, Parisul a reafirmat că obiectivul este de a "face progrese decisive nu doar pe teren", în urma contraofensivei aşteptate de Kiev, "ci şi de a consolida şansele unei păci durabile", informează Agerpres.

VEZI ȘI: Putin numește distrugerea barajului Kahovka o „catastrofă umanitară și de mediu”, în timp ce Zelenski spune că e „un act de terorism rusesc”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel