Macron și Scholz, discuții cu Putin, după summitul de la Versailles
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
O nouă convorbire telefonică ar avea loc între preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina.

Discuția are loc în a doua zi după summitul de la Versailles, a anunţat Palatul Elysee, citat de France Presse şi Reuters.

Cei trei lideri au avut deja o discuţie telefonică joi, în timpul căreia Franţa şi Germania "au cerut Rusiei o încetare imediată a focului". De la întâlnirea lor din 7 februarie la Kremlin, Emmanuel Macron a avut nouă conversaţii telefonice, inclusiv cea de joi, cu Vladimir Putin, potrivit Preşedinţiei franceze, scrie Agerpres.

Macron a anunţat vineri, la summitul Uniunii Europene, că el şi Scholz vor avea o nouă convorbire telefonică cu Putin în următoarele ore după discuţia anterioară în trei joi.

Macron, dezamăgit după ultima discuție cu Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite dpa.

"Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin - n. red.) nu sunt acceptabile", a spus Macron, referindu-se la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz, scrie Agerpres.

"Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?", a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

Macron a anunţat că va discuta din nou cu liderul de la Kremlin în orele următoare. 

Putin, avertizare pentru Occident

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, i-au cerut, astăzi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, o soluţie politică la conflictul militar din Ucraina, iar liderul de la Kremlin a dat asigurări că menţine în totalitate aprovizionarea energetică a Uniunii Europene. Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au insistat, în convorbirea cu Vladimir Putin, pentru "identificarea unei soluţii negociate între Rusia şi Ucraina", a declarat un oficial guvernamental de la Berlin, sub protecţia anonimatului, scrie Mediafax.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui Rusiei aplicarea "imediată" a unui armistiţiu în Ucraina. Ulterior, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va menţine aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene. "Noi ne respectăm toate obligaţiile în materie de aprovizionare cu energie. Sistemul de aprovizionare cu gaz este la nivelul de sută la sută", a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde.

Însă Vladimir Putin a avertizat că sancţiunile impuse Rusiei de Occident riscă să genereze inflaţie a preţurilor alimentelor pe plan mondial. "Dacă vor continua actualele sancţiuni, vor fi consecinţe serioase pentru sectorul alimentar, iar creşterea inflaţiei va fi inevitabilă", a atras atenţia Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel