Macron s-a întâlnit cu Ivan Fedorov, primarul din Melitopol care a fost răpit la începutul lunii martie
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Emmanuel Macron, președintele Franței, s-a întâlnit cu Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean Melitopol.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit vineri la Palatul Elysee pe Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean Melitopol, care a fost răpit de armata rusă la începutul lunii martie,

Macron s-a întâlnit cu Fedorov, primarul orașului ucrainean Melitopol, care a fost răpit de armata rusă la începutul lunii martie.

Fedorov a fost eliberat după cinci zile.

Despre întâlnirea sa, el a scris următoarele: „Este greu de imaginat prin ce a trecut primarul din Melitopol, care a fost răpit de armata rusă. Acum este liber și i-am ascultat povestea. Este uluitor. I-am exprimat lui și deputaților din Rada Supremă care au venit cu el toată admirația și sprijinul nostru. Alături de Ucraina, cu hotărâre și până la capăt!”.

Fedorov a făcut parte din delegația ucraineană, alături ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadym Omelchenko.

Zelenski i-a cerut lui Macron să intervină pe lângă Moscova pentru o încetare a focului la Mariupol

Într-o postare pe Twitter, Zelenski subliniază că 'iniţiativa franceză privind deschiderea unor coridoare umanitare la Mariupol trebuie să fie pusă în practică'.

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri, potrivit unei surse de la Palatul Elysee, s-a axat pe situaţia de 'urgenţă umanitară' pentru locuitorii rămaşi la Mariupol, oraş din sud-estul Ucrainei asediat de la începutul invaziei de armata rusă. Zelinski, care menţine contacte regulate cu Macron, l-a încurajat să 'continue eforturile diplomatice pentru a obţine de la Rusia condiţiile necesare desfăşurării unei operaţiuni umanitare de către organizaţii internaţionale competente', a menţionat Palatul Elysee.

Pentru aceasta ar fi nevoie, potrivit sursei franceze, de 'un armistiţiu destul de lung şi anunţat cu suficient timp înainte'. Macron 'şi-a reafirmat hotărârea de a depune eforturi pentru a se ajunge la o încetare a focului care să permită evacuarea persoanelor care doresc să plece din Mariupol în orice direcţie şi-ar dori şi care să permită intrarea în oraş a unui ajutor umanitar adecvat' (citește continuara AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel