Data publicării:
Macron: România nu e pentru Franţa o ţară ca oricare alta
România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu' şi a avut convorbiri cu omologul său român.
'România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române.', a spus Macron.
'Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare', a spus preşedintele francez. Emmanuel Macron a adăugat că dispozitivul militar francez care activează în cadrul NATO în România se va mări. 'Şi de asemenea, în cadrul NATO, pentru că în acest cadru armata franceză se află pe teritoriul român, împreună cu ceilalţi aliaţi şi cu sprijinul Armatei Române, dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Întâlnirea de nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare militară de pe flancul est al UE şi al NATO', a declarat Macron.
Preşedintele francez a subliniat că împărtăşeşte o viziune comună împreună cu omologul său pe mai multe teme de actualitate în regiune.
'Iată de ce vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună, împreună, domnule preşedinte, când este vorba de abordarea politică a situaţiei din Ucraina, o abordare comună a dosarului Balcanilor de Vest şi în special a discuţiilor în curs între Macedonia de Nord şi Bulgaria', a afirmat Macron. El a exprimat, totodată, dorinţa părţii franceze ca dosarul privind aderarea României la spaţiul Schengen să avanseze. 'Preşedinţia franceză, aşa cum ştiţi, s-a angajat în mod deosebit şi următoarele ore vor fi decisive. Este vorba, de asemenea, şi de aderarea României la spaţiul Schengen. Am discutat acest subiect şi dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. (...)
Dorim să facem împreună ca situaţia să progreseze', a afirmat Macron. El s-a referit şi la importanţa adoptării şi consolidării Busolei Strategice pentru regiunea Mării Negre.
Macron a punctat şi angajamentul comun în susţinerea Ucrainei sub toate formele - politică, umanitară, financiară, militară, dar şi pe cele privind asigurarea independenţei energetice şi îmbunătăţirea siguranţei alimentare la nivel global.
'Pentru că şi aici împreună am condamnat hotărât ţara agresoare, aşa cum arată nivelul fără precedent al sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Şi ne continuăm împreună aceleaşi eforturi pentru a ne asigura independenţa energetică, pentru a construi o apărare comună şi pentru a ne îmbunătăţi siguranţa alimentară nu numai a europenilor, ci şi a restului lumii în acest context. Şi, în sfârşit, am abordat împreună cu preşedintele Iohannis propunerea de comunitate politică europeană, pe care dorim să o facem să avanseze care, dincolo de cooperarea bilaterală, are vocaţia să structureze pe plan politic, securitar şi energetic şi al infrastructurilor, să structureze continentul nostru şi, în ansamblu, toate statele care au o geografie comună şi valori comune', a mai declarat preşedintele francez.
Macron: Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem
Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a mai declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.
'Noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent şi geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul', a declarat preşedintele francez, în cadrul unei conferinţe de presă.
Macron, primit oficial la Baza 'Mihail Kogălniceanu' de către președintele Iohannis
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza 'Mihail Kogălniceanu', de către şeful statului român, Klaus Iohannis. Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, apoi s-au întâlnit cu militarii dislocaţi în Baza 'Mihail Kogălniceanu'.
Preşedintele Republicii Franceze a ajuns în România marţi seara. Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Citește și - Macron, în România. Chirieac: Jos pălăria pentru Luca Niculescu. A făcut mai mult decât tot Ministerul de Externe de la București!
Analistul politic Bogdan Chirieac a punctat rolul important pe care îl are Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, prieten personal cu Emmanuel Macron, în vizita pe care președintele Franței o efectuează în România.
'Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, este prieten personal cu Emmanuel Macron. Jos pălăria! Ziarist intrat în diplomație, practic, dar a făcut o treabă extraordinară acest domn Luca Niculescu. Trebuie să consemnăm, în acest moment istoric, și rolul deosebit pe care îl are Luca Niculescu. El a făcut mai mult decât tot Ministerul de Externe de la București! La fel cum a făcut și Emil Hurezeanu în Germania și face în Austria, în acest moment. E meritul lor!', a spus Bogdan Chirieac.
'Avem nevoie de sprijin european pentru reformarea justiției, care e nefuncțională total! Avem nevoie de sprijin pentru a reforma administrația, care nu e eficientă. E plătită, e dolofană, grasă, dar total ineficientă. Și avem nevoie de sprijin european pentru a ne ajuta cu infrastructura! Păi, îl așteptați pe Sorin Grindeanu să facă infrastructură? Hai să râdem, degeaba! Nu e cazul!', a conchis analistul politic, Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.
Citește și - Chirieac: Primele 3 țări europene, de mână cu Klaus Iohannis, la Kiev. Când ne așteptam noi la așa ceva?
Bogdan Chirieac a analizat, la B1 TV, care ar putea fi beneficiile strategice ale vizitei lui Macron, pentru țara noastră. Analistul politic și-a oferit punctul de vedere și referitor la vizita pe care Klaus Iohannis o va realiza, alături de Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi, la Kiev.
„Când ne așteptam noi ca Emmanuel Macron, Olaf Scholz al Germaniei și Mario Draghi al Italiei, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, să meargă împreună la Kiev, pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski? Adică România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis, este în această componentă. Primele 3 puteri europene, după ieșirea Marii Britanii, acestea sunt: Germania, Franța, Italia. Să pui și mica Românie, cu toate problemele ei, alături de ele este un gest, e o recunoaștere. Deci este din nou o oportunitate extraordinară pe care o are țara noastră și pe care, din experiență, îmi este foarte teamă că o va rata.”, a declarat Bogdan Chirieac la B1 TV.
„Guvernul nu are performanță, din toate punctele de vedere, inclusiv are această nebunie cu creșterea taxelor și impozitelor, tăierea facilităților pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru capitalul românesc, cum este reducerea limitei de impozit de 1% din cifra de afaceri, de la 1 milion la 500 de mii, dar și alte multe, multe lucruri.”
„Ce ar trebui să facă președintele Iohannis, că dânsul stăpânește lucrurile și guvernul, ar fi o analiză și o remaniere profundă a guvernului pentru a face lucrurile să funcționeze. Celelalte sisteme sunt pierdute acum cu mandatul său, adică sistemul de justiție este nefuncțional și administrația este neperformantă, nu cred că acestea mai pot fi reformate în doi ani și jumătate, poate cu următorul președinte, dacă ne va ajuta Dumnezeu să fie un om cu capul pe umeri.”, a continuat analistul.
„Dar în momentul acesta în care Macron și Iohannis se întâlnesc la Mihail Kogălniceanu, în care merg împreună la Kiev cu liderii Europei, e un moment care intră în cartea de istorie, fără doar și poate.” Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News