Data publicării:

Macron le cere rwandezilor să-l ierte pentru rolul Franței din genocidul de acum 27 de ani

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Emmanuel Macron
Facebook Emmanuel Macron

Președintele Franței a cerut iertare rwandezilor pentru rolul țării din genocidul din 1994.

Conform BBC, președintele francez Emmanuel Macron a cerut scuze publice Rwandei pentru a ierta rolul pe care l-a avut această țară în genocidul de acum 27 de ani, când aproximativ 800.000 de etnici tutsi și hutu au fost uciși.

Într-o declarație de la memorialul genocidului din capitala rwandeză Kigali, Macron a transmis că Franța nu a avertizat în legătură cu carnagiul iminent și prea mult timp „a plasat tăcerea înaintea examinării adevărului”. Totuși, Franța nu este un complice al teribilelor crime de acum aproape trei decenii, a adăugat Macron. Liderul Rwandei, președintele Paul Kagame, a apreciat discursul susținut de omologul său francez. „Cuvintele sale au fost mai valoroase decât o simplă apologie. Au fost adevărul”, a transmis Kagame, după discurs, adăugând că a fost „un gest de mare, mare curaj”.

În martie, o comisie independentă a concluzionat că Franța nu a fost complice al genocidului

 

În luna martie, o comisie franceză expertă a descoperit că Franța, condusă de președintele Francois Mitterrand, a avut o „responsabilitate grea și copleșitoare” pentru genocid, dar nu a fost complice la omoruri. Raportul a transmis că Franța „a închis ochii” la pregătirile pentru genocid.

„Doar cei care au supraviețuit după acea noapte pot poate ierta și, prin această faptă, pot împărtăși darul iertării”, a transmis Macron, la memorial, unde peste 250.000 de victime sunt îngropate. „Cu mare respect și modestie stau alături de voi, astăzi, și vin să recunosc care a fost rolul responsabilităților noastre”, a mai spus președintele francez.

Ce s-a întâmplat în 1994?

 

Elita hutu conducea Rwanda când genocidul din țara africană a avut loc, între aprilie și iunie 1994, însă aceștia au fost înlocuiți de Frontul Patriotic Rwandez (RPF) sub regimul lui Kagame. Mitterrand avea legături strânse cu fostul președinte rwandez, Juvenal Habyarimana, care era la rândul său un hutu.

„Ucigașii care au pândit mlaștinile, dealurile, bisericile nu au față franceză. Franța nu a fost un complice”, a mai adăugat Macron. Însă, în 1994, „Franța nu a înțeles că prin dorința de a bloca conflictul regional sau războiul civil va sta de facto alături de un regim genocidal”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel