Macron, discuții cu Erdogan, în plină criză ucraineană, după avertizarea Turciei la adresa NATO
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Emmanuel Macron va discuta Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu veto la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va discuta joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu veto la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană, scrie AFP.

Această discuţie va avea loc la orele 11.30 la Paris (09.30 GMT) prin telefon, a adăugat preşedinţia franceză, care a precizat că Emmanuel Macron se găseşte la Fort de Brégançon, una din reşedinţele preşedinţiei care se află pe Coasta de Azur, unde va sta câteva zile, joi fiind sărbătoare legală în Franţa, scrie Agerpres.

Ankara a avertizat miercuri că nu îşi va da acordul la aderarea Suediei şi Finlandei fără a obţine "măsuri concrete" din partea acestora cu privire la preocupările sale de securitate, după ce a primit delegaţiile de diplomaţi din aceste două ţări. Turcia a deschis o criză în cadrul NATO, din care este membră, opunându-se extinderii organizaţiei la aceste două ţări care au cerut aderarea la Alianţă după invazia rusă a Ucrainei şi au primit sprijinul majorităţii covârşitoare a statelor membre. Finlanda în special împarte 1.300 de kilometri de frontieră terestră cu Rusia.

Turcia, acuzații la adresa Suediei și Finlandei

Turcia acuză ţările nordice, mai ales Suedia, care are o mare comunitate de exilaţi turci, că găzduiesc militanţi kurzi din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care îl consideră o organizaţie teroristă. Ea denunţă, de asemenea, prezenţa unor partizani ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl bănuieşte că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Ankara le cere în prezent celor două ţări "să facă paşi concreţi" în ceea ce priveşte "prezenţa la nivel organizaţional, financiar şi mediatic a unor organizaţii teroriste", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce şi apropiat al preşedintelui Erdogan. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO. Erdogan a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc "terorişti".

"Nu este o amenințare"

Toate cele 30 de state membre NATO trebuie să fie de acord în unanimitate cu privire la admiterea de noi membri. Dar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a descris Finlanda și Suedia drept „incubatoare” pentru grupările teroriste, scrie Mediafax. În același timp, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a spus că ambele țări trebuie să ofere garanții de securitate explicite și să ridice interdicțiile privind exporturile către Turcia de anumite active din sectorul apărării, în special de arme. 

"Poziția noastră este perfect deschisă și clară. Nu este o amenințare, nu este o negociere în care încercăm să ne valorificăm interesele", a spus Çavuşoğlu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel