Macron, discuție telefonică cu Zelensky despre perspectivele aderării Ucrainei la UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Macron, discuție telefonică cu Zelensky despre perspectivele aderării Ucrainei la UE / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron, discuție telefonică cu Zelensky despre perspectivele aderării Ucrainei la UE / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a discutat telefonic cu Volodimir Zelensky despre perspectivele aderării Ucrainei la UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a purtat marți o conversație telefonică cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky, în timpul căreia liderii au discutat despre posibila aderare a Ucrainei la UE, a informat Palatul Elysee.

„Președintele Franței i-a confirmat președintelui Zelensky că cererea Ucrainei de aderare la UE va fi examinată la Consiliul European din iunie pe baza avizului emis de Comisia Europeană”, se arată în comunicat.

Macron a reamintit că mai devreme țările UE au declarat deja că Ucraina „face parte din familia europeană”. Potrivit Palatului Elysee, Macron i-a mai spus lui Zelensky că Franța va continua să furnizeze arme Ucrainei.

În plus, președinții au discutat problema securității alimentare și „posibilele modalități de asigurare a exportului de cereale ucrainene, de care depinde cea mai mare parte a lumii”.

VEZI ȘI: Zelenski îl acuză pe Macron că joacă la două capete. Parisul ar fi cerut concesii privind suveranitatea Ucrainei

Franța "va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune

Franţa "va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune, a declarat luni seară Palatul Elysée, după ce aceste doua ţări au anunţat ca doresc să adere la NATO

"Orice stat care ar încerca să testeze solidaritatea europeană, printr-o ameninţare sau o agresiune împotriva suveranităţii lor prin orice mijloace, trebuie să aibă certitudinea că Franţa va fi alături de Finlanda şi Suedia", a scris preşedinţia franceză într-un comunicat, potrivit Agerpres.

"Franţa îşi reafirmă angajamentul în temeiul articolului 42.7 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi este pregătită să consolideze cooperarea în domeniul apărării şi securităţii cu aceşti doi parteneri, prin consultări strategice la nivel înalt şi interacţiuni militare întărite", a continuat Palatul Elysée.

Rusia a estimat luni că aderarea Suediei şi Finlandei la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) ca răspuns la ofensiva rusă împotriva Ucrainei este o greşeală care ar submina securitatea pe continentul european. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel