Macron, decizie în conflictul Rusia-Ucraina
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Franța ''nu va recunoaște anexarea Crimeii'' de către Rusia. 

Acesta și-a exprimat speranța că vor fi înregistrate progrese în soluționarea conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Franța este atașată (respectării principiului) suveranității Ucrainei în frontierele sale recunoscute, a declarat Macron într-o conferință de presă la Paris, după o întâlnire de o oră cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Cei doi șefi de stat au afirmat că se așteaptă ca o nouă reuniune privind Ucraina în format Normandia (Germania, Franța, Ucraina și Rusia) să aibă loc la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie, înainte de summitul G-20 (7-9 iulie).

Reafirmând că Franța nu va accepta anexarea Crimeii de către Rusia, Macron a precizat că este vital ca oficiali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să aibă posibilitatea de a-și îndeplini activitatea de monitorizare în Ucraina. El a spus, de asemenea, că Angela Merkel, cancelarul german, și-a exprimat hotărârea în ce privește soluționarea conflictului din Ucraina.

La rândul său, președintele ucrainean a afirmat că dorește o prezență a OSCE 24 de ore din 24 pe linia de contact. Sunt mult mai optimist după această întâlnire, a indicat Poroșenko, cerând un plan de pace și de dezocupare a Ucrainei.

Ucraina este teatrul unui conflict armat din 2014 între separatiștii proruși din estul țării și forțele Kievului, conflict soldat cu peste 10.000 de morți, precizează AFP.

Acordul de încetare a focului semnat în februarie 2015 la Minsk (Belarus), care avea drept scop încetarea conflictului între forțele guvernamentale și separatiști, nu a reușit să pună capăt tirurilor de artilerie din zonă, și părțile se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.

Potrivit Reuters, Macron a afirmat că nu este de acord cu opinia secretarului de stat american, Rex Tillerson, că ostilitățile din Ucraina ar trebui soluționate în afara cadrului acordului de la Minsk. El a precizat că nu vede o propunere alternativă din partea SUA și că baza pentru un tratat rămâne cea din acordul de la Minsk, care a fost convenit de către toate părțile și care trebuie implementat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel