Macron, decizie în conflictul Rusia-Ucraina
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Franța ''nu va recunoaște anexarea Crimeii'' de către Rusia.
Acesta și-a exprimat speranța că vor fi înregistrate progrese în soluționarea conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
Franța este atașată (respectării principiului) suveranității Ucrainei în frontierele sale recunoscute, a declarat Macron într-o conferință de presă la Paris, după o întâlnire de o oră cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.
Cei doi șefi de stat au afirmat că se așteaptă ca o nouă reuniune privind Ucraina în format Normandia (Germania, Franța, Ucraina și Rusia) să aibă loc la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie, înainte de summitul G-20 (7-9 iulie).
Reafirmând că Franța nu va accepta anexarea Crimeii de către Rusia, Macron a precizat că este vital ca oficiali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să aibă posibilitatea de a-și îndeplini activitatea de monitorizare în Ucraina. El a spus, de asemenea, că Angela Merkel, cancelarul german, și-a exprimat hotărârea în ce privește soluționarea conflictului din Ucraina.
La rândul său, președintele ucrainean a afirmat că dorește o prezență a OSCE 24 de ore din 24 pe linia de contact. Sunt mult mai optimist după această întâlnire, a indicat Poroșenko, cerând un plan de pace și de dezocupare a Ucrainei.
Ucraina este teatrul unui conflict armat din 2014 între separatiștii proruși din estul țării și forțele Kievului, conflict soldat cu peste 10.000 de morți, precizează AFP.
Acordul de încetare a focului semnat în februarie 2015 la Minsk (Belarus), care avea drept scop încetarea conflictului între forțele guvernamentale și separatiști, nu a reușit să pună capăt tirurilor de artilerie din zonă, și părțile se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.
Potrivit Reuters, Macron a afirmat că nu este de acord cu opinia secretarului de stat american, Rex Tillerson, că ostilitățile din Ucraina ar trebui soluționate în afara cadrului acordului de la Minsk. El a precizat că nu vede o propunere alternativă din partea SUA și că baza pentru un tratat rămâne cea din acordul de la Minsk, care a fost convenit de către toate părțile și care trebuie implementat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News