Macron, cu ochii pe Rareș Bogdan după cererea sa privind România / Video care i-a atras atenția
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube
Sursă foto: Captură YouTube
Europarlamentarul Rareș Bogdan a cerut ajutorul președintelui Emmanuel Macron pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

De la 1 ianuarie 2022, Franța a preluat președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni. Președintele Emmanuel Macron a fost prezent în Parlamentul European, iar Rareș Bogdan, europarlamentar PNL și șeful delegației României pentru PPE, a ținut un discurs în care i-a cerut sprijinul președintelui francez în ideea accederii țării noastre la Spațiul Schengen:

„Excelența voastră, domnule președinte al Franței, excelențele voastre! Încep prin a spune răspicat că România datorează enorm Franței încă din veacul 19. De la istoricii Edgar Quinet și Jules Michelet, prieteni și susținători ai României, până la Napoleon al  III-lea fără de care nu am fi avut o dinastie. Fără Franța, modernitatea și modernizarea României ar fi durat mai mult. Vă suntem recunoscători.

Generalul Henri Mathias Berthelot i-a numit pe români „familie“ și a contribuit la reorganizarea armatei României, iar asta ne-a ajutat să ne salvăm nu doar teritoriul, ci și identitatea națională. În ultimele două decenii, Franța a fost avocatul permanent al aderării României la Uniunea Europeană. Vă mulțumim pentru sprijin.

Domnule președinte, interveniți încă o dată în istoria noastră, îndatorați-ne încă o dată! Continuați tradiția prieteniei țărilor noastre și deveniți avocatul României pentru aderarea la Spațiul Schengen. România îndeplinește din 2011 toate condițiile tehnice de aderare, dar este blocată pe criterii politice de neînțeles. Este ținută, practic, la ușa Schengen.“, a precizat europarlamentarul român.

Președintele Emmanuel Macron și-a notat câteva lucruri, imediat după ce europarlamentarul Rareș Bogdan a făcut referire la aderarea României la Schengen. Apoi, i-a mulțumit și i-a zis, când a trecut pe lângă el, că îi va raspunde.

Rareș Bogdan: Din cauza acestei situații nedrepte, a crescut virulența manifestărilor extremiste

„Din păcate, această situație nedreaptă față de români accentuează virulența manifestărilor extremiste în țara mea. Până anul trecut, România era excepția pozitivă, fără formațiuni parlamentare ostile Uniunii Europene. Astăzi, lucrurile se schimbă, din păcate. Situații vădit nedrepte, precum aceasta, alimentează din plin retorica anti-occidentală. România devine un poligon de încercare pentru populist-extremism anti-european, pentru antisemitism. Noi, românii, vă cerem sprijinul și contăm pe el. Fiți fratele nostru mai mare, așa cum a fost în istorie țara dumneavoastră pentru noi într-o Europă a valorilor și a solidarității“, a mai spus Rareș Bogdan.

Ambasadoarea Franţei, despre aderarea României la Spațiul Schengen

Ambasadoarea Franţei a declarat că "în şase luni vom depune toate eforturile pentru extinderea Spaţiului Schengen, primind şi România".

Ea a fost prezentă la o conferinţă ce a marcat preluarea de către Franţa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac.

"În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România", a afirmat diplomatul francez. Laurence Auer a vorbit de faptul că ţara noastră îndeplineşte deja condiţiile tehnice pentru includerea în Spaţiul Schengen (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel