Macron critică documentul CE care descuraja folosirea cuvântului „Crăciun“: E o prostie woke-istă. Nu ader la așa ceva
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Macron critică documentul CE care descuraja folosirea cuvântului „Crăciun“: E o prostie woke-istă. Nu ader la așa ceva  /  Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron critică documentul CE care descuraja folosirea cuvântului „Crăciun“: E o prostie woke-istă. Nu ader la așa ceva / Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron critică recentul document al Comisiei Europene, retras în prezent, care recomanda evitarea cuvântului „Crăciun” și îl cataloghează ca „prostie woke-istă”.

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat „prostiile woke-iste” și a spus că Comisia Europeană trebuie să își concentreze eforturile pe „recuperare, putere și apartenență”. Acesta a precizat că nu „aderă în totalitate” la ideea de ce cuvinte pot fi folosite, la doar o săptămână după ce Bruxelles-ul a retras respectivul document pentru o comunicare incluzivă.

Detaliile documentului au apărut în presă săptămâna trecută și au cauzat o reacție furioasă, mulți acuzând UE că încearcă să „anuleze Crăciunul” după ce a recomandat să evite cuvântul în favoarea „perioadă de vacanță”, deoarece ar putea fi ofensator pentru necreștini.

Politicienii din Italia, unde știrea a apărut pentru prima dată, au acuzat UE că a purtat un război împotriva „bunului simț”, în timp ce Vaticanul a acuzat Bruxelles-ul că încearcă să „anuleze” rădăcinile creștine ale Europei.

Emmanuel Macon, mesaj ferm

În timp ce lăuda ceea ce considera virtuțile apartenenței la UE, cum ar fi coordonarea vaccinării, tehnologia și planurile de redresare economică, Macron a avertizat că blocul riscă să-i îndepărteze pe cetățeni dacă începe să se amestece într-un limbaj corect din punct de vedere politic.

Întrucât Franța urmează să preia președinția rotativă a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2022, Emmanuel Macron a ținut un discurs la institutul Jacques Delors din Paris, unde a spus că președinția franceză se va concentra pe „recuperare, putere și apartenență”, potrivit The Telegraph. 

„O Europă care vine să explice oamenilor ce cuvinte ar trebui sau nu ar trebui să fie folosite nu este o Europă la care eu ader în totalitate. E o prostie, practic”, a precizat Macron, potrivit Daily Mail.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a acuzat UE că încearcă să ne „anuleze rădăcinile” ignorând, mai degrabă decât respectând, moștenirea creștină a Europei.

„Știm că Europa își datorează existența și identitatea multor influențe, dar cu siguranță nu putem uita că una dintre influențele principale, dacă nu cea principală, a fost creștinismul însuși”, a spus el pentru Vatican News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel