Macron condamnă "crimele incalificabile" comise de armata rusă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Președintele francez a condamnat "crimele incalificabile" comise de invadatorii ruși din Ucraina.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, luni, "crimele incalificabile" comise de armata rusă în Ucraina, dar a subliniat că Occidentul nu este în război cu Rusia, ci doar susţine "lupta pentru libertate" a cetăţenilor ucraineni.

"În această zi de 9 mai, libertatea şi încrederea în viitor au imaginea Uniunii Europene. În numele acestei libertăţi şi speranţe, noi continuăm să susţinem Ucraina, preşedintele ţării şi poporul ucrainean. Rusia comite crime incalificabile în Ucraina", a declarat Emmanuel Macron în discursul rostit la Conferinţa pentru Viitorul Europei, la Strasbourg, scrie Mediafax. 

"Trebuie să menţinem cu orice preţ pacea în Europa şi să evităm escaladarea conflictului. Noi nu suntem în război cu Rusia. Pentru menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, pentru reinstaurarea păcii pe continentul nostru, doar Ucraina poate defini condiţiile negocierilor cu Rusia", a precizat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Macron, discuții cu Putin timp de două ore

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să oprească "agresiunea devastatoare" asupra Ucrainei şi să permită exporturile de cereale din Ucraina, în contextul efectelor negative asupra securităţii alimentare mondiale, scrie Mediafax.

"Preşedintele Republicii a discutat marţi prin telefon cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Conversaţia intervine după discuţia telefonică pe care preşedintele Republicii a avut-o pe 30 aprilie cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Preşedintele Republicii a evidenţiat din nou gravitatea extremă a consecinţelor războiului de agresiune purtat de Rusia contra Ucrainei. A exprimat profunda preocupare referitoare la Mariupol şi la situaţia din Donbas şi a cerut Rusiei să permită continuarea evacuărilor iniţiate acum câteva zile din uzina Azovstal, în coordonare cu actorii umanitari şi prin a le permite persoanelor evacuate opţiunea destinaţiei, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar", anunţă Preşedinţia Franţei, potrivit unui comunicat postat marţi seară. 

Emmanuel Macron "a exprimat disponibilitatea de a colabora cu organizaţiile internaţionale competente pentru a contribui la ridicarea blocadei ruse asupra exporturilor de produse alimentare ucrainene pe Marea Neagră, în contextul consecinţelor asupra securităţii alimentare mondiale", precizează Palatul Élysée. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel