Macron acuzat că a cheltuit peste 500 de mii de euro pentru a merge în Qatar la Cupa Mondială
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
În acuzațiile aduse președintelui Franței au fost vizate și emisiile de la zborurile președintelui: sunt echivalente cu ceea ce poluează un cetățean francez în 53 de ani.  

O cheltuială pentru francezi și un prejudiciu adus mediului. După dezamăgirea pentru înfrângerea Franței în fața Argentinei, în finala Cupei Mondiale din Qatar, Emmanuel Macron trebuie să facă față controverselor de acasă cu privire la costurile dublei călătorii în emirat pentru a-i urma pe Les Bleus.

Conform calculelor săptămânalului parizian Le Point, cele două călătorii ale lui Macron pentru a urmări semifinala împotriva Marocului și finala împotriva Argentinei i-a costat pe contribuabilii francezi în jur de 501.000 de euro, scrie Europa Today.

Pentru a ajunge la această cifră, ziarul s-a bazat pe costurile pe oră de zbor furnizate de Curtea de Conturi franceză și Elysée și pe datele de călătorie ale celor două aeronave folosite de Macron - un Airbus A330 și un avion cu reacție Falcon 7X. Costul celor două călătorii dus-întors, a subliniat revista franceză, este echivalent cu 31 de ani de salariu minim în Franța. Dar asta nu este tot. 

Impactul asupra mediului al celor două călătorii este de asemenea puternic. Le Point, a calculat că avioanele în care s-au deplasat șeful Franței și delegația sa au emis în atmosferă echivalentul a 480 de tone de CO2, sau echivalentul a cât poluează un cetățean francez în 53 de ani. 

Jurnaliştii francezi, în calcularea costului călătoriei duble a preşedintelui, i-au acordat lui Macron o ”reducere”. De fapt, aceștia nu au ținut cont de o parte din prima călătorie de întoarcere a șefului statului care joia trecută, în loc să aterizeze la Paris, a mers direct la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European. Prin urmare, estimarea finală nu include costul economic și impactul asupra mediului al tronsonului Paris-Bruxelles. 

În fine, calculul nu ține cont de inflația din ultimii ani și de creșterea prețului combustibilului cu referire la zborurile operate de Airbusul prezidențial. Estimarea care îi revoltă pe francezi este, așadar, mai mult decât generoasă față de șeful Elysée-ului care, după ce l-a consolat pe Kylian Mbappé și pe tovarășii săi pentru înfrângerea din finală, va fi poate chemat să dea câteva explicații contribuabililor francezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel