Macron a spus de ce vrea să țină legătura cu președintele Rusiei: Izolarea e cel mai rău lucru, mai ales pentru un lider ca Putin
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Macron a spus de ce vrea să țină legătura cu președintele Rusiei: Izolarea e cel mai rău lucru, mai ales pentru un lider ca Putin / Foto: Kremlin.ru
Macron a spus de ce vrea să țină legătura cu președintele Rusiei: Izolarea e cel mai rău lucru, mai ales pentru un lider ca Putin / Foto: Kremlin.ru
Emmanuel Macron a explicat de ce vrea să țină legătura cu Vladimir Putin.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că menține o comunicare regulată cu omologul său rus Vladimir Putin, scrie Tass.

"Întotdeauna mențin discuții regulate și contact direct cu președintele Putin, pentru că eu cred că cel mai bun mod este păstrarea acestui canal direct" a spus el într-un interviu pentru CBS care a fost difuzat duminică. "Izolarea este cel mai rău lucru, mai ales pentru un lider ca Putin", a mai spus acesta.

Întrebat cum se va încheia conflictul, Macron a spus: "Acesta trebuie ucrainenii să decidă. Singura modalitate de a găsi o soluție ar fi prin negocieri. Nu văd o opțiune militară pe teren".

Macron a spus că nu este implicat în spatele unor negocieri dintre Rusia și Ucraina.

"Nu sunt niciodată implicat în procesul de back-channel. Întotdeauna susțin ceea ce fac. De fiecare dată când am vorbit cu președintele Putin, am făcut-o doar clar și public, binecunoscut", a spus el.

Președintele francez a spus că el este clar de partea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina, motivând invazia țării vecine printr-un așa-zis răspuns la cererea de ajutor a șefilor republicilor Donbas. Ulterior, Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei și a intensificat livrările de arme către Kiev, care valorează miliarde de dolari.

Emmanuel Macron va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin, după o discuție cu șeful AIEA 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat sâmbătă că va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin despre problemele de securitate legate de energia "nucleară civilă" a Ucrainei, după ce, duminică, va discuta cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), transmite Agerpres, citând AFP.

Reamintind că, săptămâna aceasta, în cursul vizitei sale în Statele Unite, a discutat "multe ore" cu preşedintele american Joe Biden despre războiul din Ucraina şi implicaţiile sale , "cu scopul a avea un mandat colectiv", şeful statului francez a indicat că, duminică, va sta "din nou de vorbă cu Rafael Grossi, şeful AIEA.

"Pe aceste baze voi putea avea în curând o discuţie specifică cu preşedintele Putin pe tema energiei nucleare civile", a adăugat el, precizând că, în prealabil, va avea o conversaţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Când a vorbit Macron ultima dată cu Putin



Ultima discuţie oficială dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin a avut loc la 11 septembrie.

Preşedintele francez a declarat săptămâna trecută că intenţionează să aibă un contact direct cu preşedintele rus "pe tema energiei nucleare civile, în primul rând, şi a centralei atomoelectrice Zaporojie".

Între timp, Putin a vorbit vineri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz, acesta din urmă îndemnând la retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru a se ajunge la o "soluţie diplomatică".

Cu cancelarul Scholz, "suntem în strânsă coordonare şi cred că este foarte bine că avem contact regulat şi unii şi alţii" cu Putin, a subliniat sâmbătă Macron la postul de televiziune TF1. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel