Macron a primit un grup de femei iraniene şi a salutat ''revoluţia'' lor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit vineri la Paris un grup de femei iraniene, salutând "revoluţia pe care ele o conduc", potrivit AFP.

"Am primit cu multă onoare şi plăcere o delegaţie de femei iraniene", a declarat liderul la de Elysée la Forumul de la Paris privind pacea.

"Vreau să le transmit din nou respectul şi admiraţia noastră în contextul revoluţiei pe care ele o conduc", a adăugat el.

Conform Palatului Elysée, delegaţie a fost formată din Masih Alinejad, o militantă iraniană stabilită la New York şi care le încurajează pe femeile iraniene să protesteze împotriva obligaţiei de a purta văl, Shima Babaei, care se luptă pentru a afla informaţii despre tatăl său despre care nu mai ştie nimic, Ladan Boroumand, co-fondatoare a unei organizaţii de apărare a drepturilor, cu sediul la Washington, şi Roya Piraie.

Emmanuel Macron a afirmat la mijlocul lunii octombrie că Franţa este "alături" de manifestanţii iranieni. Teheranul a spus că declaraţia reprezintă o "ingerinţă".

Postul de radio France Inter a anunţat că va difuza luni dimineaţă un interviu realizat cu Macron în care el "precizează poziţia Franţei".

O mişcare de contestare a izbucnit în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, la 16 septembrie, la trezi zile după arestarea sa la Teheran de către poliţia moravurilor, care o acuza că a încălcat codul vestimentar strict care le impune femeilor să poarte văl în public.

Pe parcurs, manifestaţiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare împotriva regimului religios, care se confruntă cu o contestaţie fără precedent după Revoluţia islamică din 1979.

În total, conform ONG-ului Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, cel puţin 304 persoane au fost ucise în reprimarea manifestaţiilor din Iran de la 16 septembrie.

Spania va promova feminismul în timpul preşedinţiei Consiliului UE

Ministrul spaniol de externe Manuel Albares a declarat vineri că ţara sa va promova politica feministă la nivel european şi în relaţiile externe ale UE în timpul preşedinţiei Consiliului UE pe care Spania o va deţine în al doilea semestru al anului viitor, relatează agenţia EFE.

Preşedinţia noastră va fi un moment puternic al acestei politici externe feministe, a spus Albares la Forumul de la Paris pentru Pace, creat la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru promovarea multilateralismului.

Spania va căuta astfel în timpul preşedinţiei Consiliului UE să obţină progrese în egalitatea salarială între bărbaţi şi femei, o altă prioritate fiind acţiunea împotriva violenţei contra femeilor.

Cât despre relaţiile UE cu statele terţe, un pilon al politicii externe feministe va fi să se dea în lume mai mult ecou valorilor europene, precum cea a toleranţei, nu pentru a le impune, ci pentru a avea un dialog cu ceilalţi, a explicat ministrul spaniol.

O parte a programelor de cooperare trebuie dedicate apărării egalităţii între bărbaţi şi femei, a mai remarcat şeful diplomaţiei spaniole. Totuşi, a admis el, pentru aceasta trebuie să colaborăm şi cu bărbaţii, pentru că în definitiv egalitatea este pentru toţi.

Ministrul spaniol a făcut aceste aprecieri la o masă rotundă pe tema intensificării diplomaţiei feministe, la care au mai participat preşedinta Georgiei, Salomé Zurabişvili, şefa portofoliului Egalităţii între Bărbaţi şi Femei în guvernul francez, Isabelle Rome, şi directoarea generală adjunctă pentru ştiinţe sociale şi umane din cadrul UNESCO, Gabriela Ramos.

Spania este considerată o ţară aflată în avangarda feminismului. Sub conducerea actualului guvern socialist al lui Pedro Sanchez vara aceasta a fost adoptată o lege care instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual, în caz contrar acesta poate fi considerat viol, după ce în timpul unui alt guvern de asemenea cu orientare progresistă a fost adoptată în 2004 o lege care introduce diferenţa de gen ca circumstanţă agravantă a violenţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel