Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Președintele Franței, Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, subliniind 'riscurile' pe care prezenţa lor le prezintă pentru securitatea sitului, relatează France Presse.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron şi-a exprimat „preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe” din amplasamentul centralei, a indicat Palatul Elysee.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, generând temeri privind o posibilă catastrofă nucleară. Situaţia de la această centrală a constituit subiectul principal al reuniunii de săptămâna trecută a reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

De asemenea, Emmanuel Macron 'şi-a exprimat sprijinul' pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului 'în cel mai scurt timp ' pentru a inspecta situl.

Cei doi şefi de stat 'au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni', a precizat preşedinţia franceză.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, notează AFP. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că aceasta ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

Preşedinţii francez şi ucrainean au salutat, între altele, plecarea marţi a primei nave umanitare închiriate de ONU cu un transport de grâu ucrainean spre Africa, 'unde necesităţile sunt deosebit de urgente '.

Cerealele produse în Ucraina au fost blocate luni întregi din cauza războiului declanşat de Rusia. Exporturile au fost reluate la 1 august prin Marea Neagră în urma unui acord între ruşi şi ucraineni, după medierea Turciei, sub egida Naţiunilor Unite.

Emmanuel Macron a reiterat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru eforturile europene de a exporta cereale ucrainene atât pe cale rutieră, cât şi fluvială.

Această iniţiativă europeană a permis exportul a 2,8 milioane de tone în iulie, iar 'ritmul continuă să se accelereze', şi-a exprimat satisfacţia Palatul Elysee, notează Agerpres.

 

Citește și...

Nou centru al bătăliei mondiale după invadarea făcută de Putin. „Cine controlează zona va fi stăpânul unei bune părți a geopoliticii și a economiei la nivel global”

Nou centru al bătăliei geopolitice! 

Când cineva se gândește la Arctica, își imaginează gheață, puțini oameni, animale și, poate, eschimoși. Nimic mai departe de realitate. Este pe cale să devină noul centru al bătăliei geopolitice dintre marile și mijlociile puteri.

În vremuri de criză, această zonă poate fi o salvare, mai ales din punct de vedere energetic, întrucât are petrol, gaze naturale, staniu, mangan, aur, nichel, plumb și platină. Multe lucruri pot lipsi din Arctica, dar cu siguranță nu și resursele naturale. Adăpostește 25% din rezervele lumii și, de aceea, cine controlează zona va fi stăpânul unei bune părți a geopoliticii și a economiei la nivel global. Nu este puțin dacă ținem cont de vremurile care ne așteaptă, conform 20min.es. Continuarea materialului, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel