Macovei: Amabasadorul SUA are tot dreptul să spună pe cine preferă ca Procuror General
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein are ”tot dreptul” să afirme deschis pe cine ar prefera în funcția de Procuror General al României, întrucât Departamentul de Stat al SUA a "finanţat" atât DIICOT, cât şi DNA şi este interesat de ce se întâmplă cu această "investiţie", a declarat, duminică, europarlamentarul PDL, Monica Macovei.

Vicepreședintele PDL, Monica Macovei, a afirmat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că ambasadorul Mark Gitenstein ”are tot dreptul” să facă aprecieri referitoare la activitatea lui Daniel Morar în funcția de procuror-şef al DNA.

“Ambasadorul Statelor Unite la București, s-a referit la Daniel Morar, procurorul șef al DNA, ca la o persoană care poate ar fi potrivită pentru poziția de Procuror General, sau o persoană asemănătoare domnului Daniel Morar. În fine, și-a arătat aprecierea față de Daniel Morar. Au sărit foarte mulți ca arși, o vedeam pe Norica Nicolai acum două seri: <<Cum își permite ambasadorul american să se bage în politica internă, că nici în țările africane nu se întâmplă așa ceva?>>. Este o crasă dovadă de necunoaștere a politicii externe și rolul unui ambasador. Da, are tot dreptul ambasadorul american sau alți ambasadori să facă astfel de comentarii pentru că Departamentul de Stat al SUA a finanțat atât DIICOT cât și DNA, sigur că îi interesează ce se întâmplă cu investiția lor în sens de eficiență. Doi, au investitori străini, ei sunt interesați să nu fie corupție în România. Cine luptă cu corupția în România, la nivel de investigaţii? DNA. Deci e firesc și normal să fie îngrijorați și să-și spună părerea cu privire la cum e condus DNA, dacă e condus eficient împotriva corupției sau nu. Deci aceste motive sunt absolut suficiente”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Acesta a amintit o situație similară din 2007, când ambasadorii olandez, britanic și american au ”sărit” și au mers la CSM, pentru a denunța încercarea ministrului de atunci al Justiției, Tudor Chiuariu, de a-l ”da jos pe Țuluș, un șef de secție la DNA”.

În opinia europarlamentarului PDL, corupția îi interesează pe toți, ”cel puțin pentru motivul că au investiţii străine în România, că vor să aducă investitori care sunt opriţi de corupţie. Deci, da, vor fi mereu interesaţi de cine conduce instituţiile anticorupţie şi de eficienţa acestor investiţii", a continuat Monica Macovei.

Săptămâna trecută, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a declarat, într-un interviu la TVR Info, că va discuta cu noul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, considerând că ”ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită” pentru conducerea Parchetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel