Machu Picchu este mai vechi decât s-a crezut
Un studiu a datat cu carbon mai multe mostre din citadela Machu Picchu, descoperindu-se faptul că locația este mult mai veche decât s-a crezut.
Citadela incașă Machu Picchu din Peru ar fi fost populată din 1420 d.Hr., până în 1530 d.Hr., ceea ce reprezintă câteva decade timpurii pe care oamenii de știință nu le-au luat în calcul până acum, scrie CNN.
O echipă de cercetători, condusă de Richard Burger, profesor de antropologie la Universitatea Yale, a folosit o nouă metodă de datare cu radiocarbon pentru a afla perioada în care Machu Picchu a luat naștere.
Împăratul Pachacuti, care a fondat citadela de la mare înălțime, ar fi ajuns la putere mult mai devreme decât se știa inițial, ceea ce decalează toate cuceririle și reușitele lui Pachacuti.
Datarea a fost făcută după documentele colonizatorilor
Conform unor documente istorice, se cosidera inițial că Machu Picchu a fost construit după 1440 sau chiar 1450, însă ultimele analize contrazic acest lucru. Pentru a data mai bine locația, au fost prelevate probe de la 26 de schlete îngropate în cimitirul descoperit în 1912. Trupurile au fost îngropate sub bolovani sau în peșteri de mică adâncime, care au fost mai apoi zidite, conform studiului. În morminte au fost găsite obiecte din ceramică, din bronz sau din argint.
„Acesta este primul studiu care se bazează pe dovezi științifice care oferă o estimare pentru perioada de fondare a așezării Machu Picchu, dar și un interval în care citadela a fost populată”, a spus Burger în comunicatul de presă.
Documentele sunt puse la îndoială de oamenii de știință
Documentele după care s-a făcut inițial datarea au fost întocmite de colonizatorii spanioli, după ce au pus stăpânire pe zonă, iar noul studiu pune la îndoială acuratețea informațiilor obținute din astfel de documente. Cu toate că datarea cu radiocarbon are limitările sale, cercetătorii actuali consideră că documentele nu sunt o sursă bună după care să se facă datarea Machu Picchu.
„Poate că a venit timpul ca datarea cu radiocarbon să devină prioritară în reconstrucția cronologiei a domniei împăraților incași și a monumentelor incașe, cum ar fi Macu Picchu”, este menționat în studiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News