Lupte de stradă între musulmani şi creştini la Cairo. Cel puţin 19 morţi și peste 150 răniţi
Cel puţin 19 persoane au fost ucise duminică în cursul unei manifestaţii a copţilor din Egipt, care au protestat la Cairo faţă de incendierea unei biserici creştine. Cel puţin una dintre victime avea faţa desfigurată în urma loviturilor. Atmosfera era foarte tensionată în faţa spitalului din Cairo unde sunt cadavrele, rudele acestora exprimându-şi furia. Profesorul Vlad Nistor a opinat, la Realitatea TV, că există interesul apariţiei unor astfel de tensiuni religioase, care ar putea fi speculate de unele forţe politice, în perspectiva alegerilor din această toamnă. Situaţia, după căderea regimului Mubarak, este extrem de instabilă în Egipt, militarii menţinând cu greu ordinea. Conflictele interetnice au degenerat în violenţe de stradă şi în România, la Târgu Mureş, la trei luni după căderea lui Ceauşescu.
"Un vehicul al armatei a trecut peste cinci manifestanţi", afirmă un preot copt. Anterior, un militar egiptean a fost ucis în cursul mitingului copţilor, care protestează faţă de incendierea unei biserici din guvernoratul Assuan.
Violenţele au fost declanşate la scurt timp după ce mii de manifestanţi copţi au ajuns în faţa sediului televiziunii, la capătul unui marş care a pornit din cartierul Chobra.
Motivele declanşării confruntărilor nu sunt clare. Un corespondent AFP afirmă că manifestanţii au aruncat cu pietre în direcţia scutierilor şi militarilor care asigură paza clădirii şi au incendiat două maşini. Televiziunea egipteană a relatat că a fost incendiat şi un vehicul al armatei. Forţele de securitate au încercat să disperseze manifestaţia deschizând focuri de avertisment.
Plecaţi din cartierul Chobra, manifestanţii au început să ajungă la Maspero, în centrul capitalei Cairo, unde s-au adunat în faţa sediului televiziunii publice, scandând "Jos mareşalul" Hussein Tantaoui, lider de facto al Egiptului după demisia preşedintelui Hosni Mubarak.
Sute de copţi au protestat şi marţi, după incendierea bisericii, cerând demisia guvernatorului din Assuan.
Biserica a fost distrusă după ce guvernatorul Mostafa el-Sayyed a afirmat că aceasta a fost construită fără aprobarea autorităţilor, iar declaraţiile sale au provocat furia unor grupuri de tineri musulmani, care au incendiat edificiul.
Copţii, care reprezintă între 6 şi 10 la sută din populaţia Egiptului, se consideră discriminaţi într-o societate majoritar musulmană şi au fost vizaţi de mai multe atentate în ultima perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News